HeroSurg: Medicinski robot koji kirurzima daje osjet dodira

Robotski sustavi za operacije su sve popularniji, a bolnice ih sve više nabavljaju zbog njihove efikasnosti i preciznosti.

Monika Nožić Monika Nožinić | 30.09.2016. / 12:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom kompliciranih operativnih zahvata kirurzi se uglavnom oslanjaju na osjet vida, no ovaj medicinski robot kirurzima će dati i osjet dodira.

Robot pod nazivom HeroSurg, kojeg je razvio tim Sveučilišta Deakin u suradnji s Harvardom, izgleda pomalo zastrašujuće, ali će operacije učiniti sigurnijima i preciznijima. Predstavljen je u Melbourneu, a koristi povratne informacije kako bi kirurgu koji ga nosi omogućio osjećaj dodira. Osim toga, prikazuje 3D sliku pa kirurg jasno vidi gdje se nalaze njegovi instrumenti.

Voditelj projekta Mohsen Moradi Dalvand već deset godina radi na razvoju medicinskih robota i ultrazvuka. Prema njegovim riječima, robot je "gospodar i rob", ima robotske ruke s instrumentima, kao i kontrole kojima upravlja kirurg. Instrumenti koje je Dalvand razvio mogu izmjeriti koliki pritisak imaju na tijelo, a te se informacije zatim putem ručki prenose kirurgu. Primjer je rezanje tkiva, kada kirurg osjeti koliku silu primjenjuje.

Robotski sustavi za operacije su sve popularniji, a bolnice ih sve više nabavljaju zbog njihove efikasnosti i preciznosti.

HeroSurg robot u budućnosti bi mogao funkcionirati kilometrima udaljen od kirurga, a Dalvand i njegov tim nastavljaju rad i komuniciraju s kirurzima kako bi dodatno poboljšali robota. Cijena ovog robota još uvijek nije objavljena, ali trebao bi biti jeftiniji od postojećih.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti