Hoće li budući modeli Appleova sata moći očitati vrijednost glukoze i količinu alkohola u krvi?

Britanski mediji saznali su kako Apple surađuje s kompanijom koja razvija senzore za očitanje vrijednosti glukoze u krvi, količine alkohola u krvi te praćenje krvnog tlaka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.05.2021. / 11:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je Apple predstavio prvi model tada toliko očekivanog pametnog sata, među vjernim fanovima kompanije nije zavladalo oduševljenje kao nakon predstavljanja iPhonea ili iPada. Problem je, među inim, bio u tome što je Apple Watch, ali i većina tadašnjih nosivih uređaja bio napravljen prvenstveno kako bi se na njemu prikazivale obavijesti s telefona. Mali broj mogućnosti, kao i ograničeno trajanje baterije nisu privukli previše korisnika, a u Appleu su u međuvremenu promijenili taktiku i fokusirali se na praćenje sportskih aktivnosti i zdravlja, što se pokazalo kao pun pogodak.

Slika nije dostupna Klizač upao u zaleđeno jezero, a život mu je spasio Appleov sat

Apple Watch danas je najpopularniji pametni sat na svijetu, a sa svakom novog generacijom njegove su mogućnosti sve veće. Kompanija je poseban naglasak stavila na različite opcije koje bi trebale pomoći u praćenju zdravstvenog stanja - od klasičnog mjerenja otkucaja srca preko obavijesti o padovima pa do EKG-a i mjerenja zasićenosti krvi kisikom. Buduće generacije Apple Watcha mogle bi dobiti nove opcije koje bi, nema sumnje, mogle biti iznimno popularne među vlasnicima tih uređaja.

Iz Applea o njima šute, no ono što možemo očekivati u Apple Watchu 7 ili modelima koje će predstaviti tijekom sljedećih godina saznali smo zahvaljujući podacima o poslovanju britanskog startupa Rockley Photonics. Riječ je o kompaniji koja razvija senzore koji neinvazivnom metodom (infracrvenim mjerenjima kroz kožu) prate vrijednost glukoze u krvi, ali i druge parametre poput krvnog tlaka i, što će mnogima biti zanimljivo - količine alkohola u krvi.

S obzirom na to da tvrtka planira izaći na burzu, morali su objaviti podatke o poslovanju i partnerima s kojima surađuju te se pokazalo kako je jedan od njihovih partnera i Apple. S američkim tehnološkim divom imaju “ugovor o opskrbi i razvoju” koji je aktivan već dvije godine. Što to znači, nije poznato, no s obzirom na to kakve tehnologije razvijaju, nije teško zaključiti da bi njihova tehnologija i senzori mogli biti implementirani u buduće generacije Appleovih satova.

Ne treba niti napominjati koliko bi takve opcije bile korisne osobama s dijabetesom kojima bi omogućile brzo i jednostavno mjerenje količine glukoze u krvi. Onima koji ne pate od dijabetesa, jasno, najzanimljivija je opcija očitavanja udjela alkohola u krvi, što bi moglo biti naročito korisno za vozače. Ako je ta količina prevelika ili iznad zakonske granice (u Hrvatskoj 0,5 promila), osoba bi dobila upozorenje da ne smije sjesti za volan.

Policija Policija iskoristila Apple Watch kako bi pronašla otetu ženu u Teksasu

Kada bi s Appleovim satom mogli mjeriti glukozu ili alkohol u krvi teško je reći (pitanje je hoće li se takvi senzori moći ugraditi u gadget malih dimenzija poput sata te koliko će biti precizni), no ove informacije jasno pokazuju potencijalne Appleove planove i o kakvim novim opcijama za svoje gadgete razmišljaju.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti