Hoće li u budućnosti pametni telefoni ponovno imati zamjenjive baterije?

Nakon standardiziranih punjača EU bi mogao pritisnuti mobilne kompanije i po pitanju zamjenjivih baterija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.02.2020. / 08:38

Baterija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Nakon što je Europski parlament nedavno izglasao rezoluciju kojom traži uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne i ostale male elektroničke uređaje, sada rade na novom prijedlogu koji bi trebao riješiti veliki problem vlasnika smartphonea - baterije i njihovu zamjenu. Danas na većini uređaja korisnici ne mogu sami (jednostavno) zamijeniti bateriju, već cijeli telefon moraju nositi na servis.

Litij-ionske baterije (Ilustracija: Getty) Želimo li napredovati, moramo smisliti još bolje baterije, ali kako?

Takva situacija dovela je do toga da se dio korisnika kada im nakon dvije-tri godine baterija počne slabije raditi, umjesto kupovine nove baterije, odluči na kupovinu novog telefona. Kupovina novog uređaja odgovora proizvođačima mobilnih uređaja, no nije dobra za okoliš jer se (nepotrebno) stvari novi elektronički otpad. Rezolucija o standardizaciji punjača u EU-u donesena je zbog istog razloga jer, s obzirom na to da se ne koriste isti punjači, s novim uređajima svaki se put dobiju i novi punjači, čime se gomilaju punjači i stvara novi otpad.

Ono o čemu sada razmišljaju u Europskoj komisiji, a što bi mogli predložiti već sljedećeg mjeseca, neće se svidjeti mobilnim kompanijama – žele ih natjerati na proizvodnju telefona na kojima će korisnici moći sami jednostavno mijenjati baterije. Takva je situacija sa starijim mobitelima i nekim prvim generacijama pametnih telefona bila uobičajena. Kada bi baterija oslabjela, korisnici bi kupili novu bateriju i riješili problem. Također, često su se, umjesto današnjih vanjskih punjača, nosile rezervne baterije pa kad se jedna isprazni, lako se zamijeni novom koja je puna 100 posto.

Brzo punjenje Nova tehnologija punjenja baterije na telefonima: Od 0 do 100 posto za samo pola sata!

Trenutačno još nema informacija o načinima na koji bi EU mogao prisiliti mobilne proizvođače na korištenje zamjenjivih baterija te će, u slučaju donošenja takve rezolucije, to sigurno biti proces koji će trajati neko vrijeme. U tom bismo slučaju za nekoliko godina ponovno sami mogli mijenjati baterije, bez potrebe da telefone nosimo u servise i čekamo satima za novu bateriju.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti