Hoćemo li se uskoro brzo i jednostavno testirati na COVID-19 pomoću svojih pametnih telefona?

Iz Kroger Healtha tvrde kako je njihov test 93 posto precizan kod otkrivanja pozitivnih i 99 posto kod negativnih rezultata u odnosu na odobrene PCR testove.

Martina Čizmić | 17.02.2021. / 13:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brzo i točno testiranje na prisutnost novog koronavirusa, postalo je ključno u obuzdavanju širenja zaraze i bolesti. No, ponekad je teško doći na red za testiranje, a i nije svima mjesto za testiranje blizu i lako dostupno.

Stoga su se na tržištu pojavili kućni testovi koje je moguće obaviti u udobnosti svoga doma, poštom poslati na analizu i dobiti rezultate u roku nekoliko dana. No, taj bi rok mogao biti još i kraći.

Tvrtka Kroger Health objavila je da je razvila prvi brzi test za COVID-19 koji se može očitati pomoću pametnog telefona. Uvjereni su da bi takav test rasteretio centre za testiranje, a ujedno i omogućio korisnicima da brzo i lako testiraju jesu li zaraženi ili ne.

Kako su objavili, samo provođenje testa ne bi se znatno razlikovalo od klasičnog koji se provodi u centrima za testiranje. Korisnik bi sam gurnuo štapić za uzimanje uzorka u nos, uzeo uzorak i stavio ga na pločicu za brzi test. Nakon toga, skenirao bi test koristeći aplikaciju na svom pametnom telefonu, a umjetna inteligencija bi izračunala rezultate u "nekoliko sekundi".

Ako je rezultat pozitivan, aplikacija bi o tome obavijestila i odgovorne zdravstvene agencije te liječnika osobe koja je napravila test.

Za sad test čeka odobrenje američkog regulatora FDA, koji će u konačnici odlučiti jesu li takvi testovi dovoljno precizni da mogu zamijeniti klasične testove u testnim centrima.

Iz Kroger Healtha tvrde kako je njihov test 93 posto precizan kod otkrivanja pozitivnih i 99 posto kod negativnih rezultata u odnosu na odobrene PCR testove.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti