Hoće li se potresi u budućnosti moći prognozirati uz pomoć umjetne inteligencije? "Od toga je puno važnije..."

Nova otkrića u području seizmologije mogla bi omogućiti prognoziranje naknadnih potresa. Nekoliko nedavno objavljenih znanstvenih radova govori upravo o tome. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

DNEVNIK.hr | 08.10.2023. / 21:26

Galerija

Pitali smo seizmologe - hoćemo li uz pomoć umjetne inteligencije ikada moći predvidjeti gdje će se točno i kada dogoditi potres?

Kada bismo pitali seizmologe može li se potres uspješno predvidjeti, odgovor bi bio - ne može! Nova istraživanja ne govore da će se potres predvidjeti, ali kažu - moći će se prognozirati.

Točnije, u budućnosti bi se lakše mogli prognozirati naknadni potresi koji nastaju poslije onog glavnog, udarnog potresa.

Vjerojatno svi gledatelji znaju nakon potresa u Hrvatskoj - da se nakon jakog potresa događa niz slabijih potresa i pomoću ovih modela možemo bolje odrediti koliko i koliko jakih tih naknadnih potresa će biti, rekla je seizmologinja dr. Marija Mustač Brčić.

Moglo bi to biti od velike koristi

Seizmolog Marijan Herak pogledao je znanstvene radove koji govore o ovome i koji su povezani s umjetnom inteligencijom.

Ne radi o tome da ćemo znati predvidjeti vrijeme kada će se potres dogoditi. Velik je napredak u tome što su umjesto modeliranja pomoću ethas metode primjenjena modeliranja na temelju dubokog učenja gdje računala prožvaču postojeće kataloge i zaključuju o nekakvim pravilnostima unutar njih. Nezgodno je da mi zapravo ne razumijemo - kako su računala došla do rješenja, istaknuo je seizmolog Herak.

Dodaje, u radovima se pokazalo da su nove metode bolje od starih, ali za samo 4 do 10 posto. S obzirom na razvoj i dosege umjetne inteligencije, pitamo i hoćemo li uz pomoć nje ikada moći predvidjeti gdje će se točno i kada dogoditi potres?

To je još jako daleko, rekao je Herak.

Ja bih to još uvijek uzela s jednim malo većim zrnom soli. Moramo uzeti u obzir da sve i da znamo kada i koliki će se potres dogoditi od toga je puno važnije kako su nam građevine izgrađene da izdrže te potrese, rekla je seizmologinja Marija Mustač Brčić.

Evo što o novim saznanjima kažu građani.

To bi bilo jako korisno, ja mislim da će se to ostvariti ali će to dugo trajati ispitivanja. Sigurno da bi olakšalo i spriječilo, ipak bi ljudi bili spremniji.

U Hrvatskoj ima 20-ak stalnih postaja za mjerenje potresa. U tijeku je postavljanje nove mreže instrumenata po cijeloj Hrvatskoj. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti