Hrvatska i zemlje članice pozivaju EU: Moramo se učinkovitije boriti protiv dezinformacija o 5G tehnologiji, ona nam je nužna za gospodarski oporavak

Mi, zemlje članice, voljne smo pridonijeti ovoj širokoj europskoj inicijativi našim nacionalnim ekspertizama i najboljim praksama kako bismo se borili protiv dezinformacija, stoji u pismu naslovljenom na povjerenike za digitalni razvoj i unutarnje tržište.

Martina Čizmić | 19.10.2020. / 11:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Grupa od 15 zemalja članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, pozvala je EU da osmisli strategiju kojom bi se učinkovitije borili protiv dezinformacija o 5G tehnologiji. U protivnom, upozoravaju članice, moglo bi doći do usporavanja ekonomskog oporavka i neispunjavanja digitalnih ciljeva.

Podsjetimo, otkako se počelo govoriti o uvođenju 5G tehnologije, razvijaju se teorije zavjere vezane za tu tehnologiju. S pojavom koronavirusa pojavile su se i teorije o tome da 5G tehnologija širi koronavirus. To je čak dovelo i do serije paljenja telekomunikacijskih stupova u nekim europskim zemljama, ali i napada na telekomunikacijske radnike.

Slika nije dostupna Sve što trebate znati o 5G mreži: Što je to točno, kako radi i čemu služi?

Slika nije dostupna HAKOM upozorava: Ne nasjedajte na lažne vijesti! Znanstveno utemeljena povezanost 5G tehnologije i COVID-19 ne postoji!

Slika nije dostupna Stručnjak razbio omiljenu tezu teoretičara urote: "Širenje lažnih vijesti treba što prije zaustaviti, vjerojatno i sankcionirati"

Poziv grupe članica i nije tako neočekivan kad se zna da EU 5G tehnologiju vidi kao ključnu za ekonomski oporavak nakon pandemije koronavirusa te priliku za tehnološku autonomiju.

Jasno je... da smo svjedoci povećane aktivnosti pokreta protiv 5G tehnologije u Europskoj uniji. Stoga pozivamo EU da poduzme aktivan, dugotrajan i sistemski pristup borbi protiv dezinformacija vezanih za 5G i elektromagnetsko zračenje, stoji u pismu koje potpisuju Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Cipar, Poljska, Švedska, Estonija, Finska, Grčka, Latvija, Litva, Luksemburg, Portugal i Slovačka.

Mi, zemlje članice, voljne smo pridonijeti ovoj širokoj europskoj inicijativi našim nacionalnim ekspertizama i najboljim praksama kako bismo se borili protiv dezinformacija, stoji u pismu naslovljenom na povjerenike za digitalni razvoj i unutarnje tržište.

Da ne bi sve ostalo samo na borbi protiv dezinformacija, zemlje su pozvale i na provođenje više znanstvenih istraživanja koja bi proučavala utjecaj novih tehnologija na ljudsko zdravlje te predložile provođenje šire kampanje koja bi se pozabavila ublažavanjem strahova i zabrinutosti zbog uvođenja 5G tehnologije.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti