Hrvatska tvrtka razvila je AI platformu koja je brža od Googleove i Appleove, a već imaju planove kako će ju koristiti u budućnosti

Kako su otkrili, sljedeći im je korak razviti sustav koji ne samo da prepoznaje dokumente, već može i prepoznati radi li se o originalnom ili krivotvorenom dokumentu.

Martina Čizmić | 14.04.2021. / 13:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Umjetna inteligencija i strojno učenje sve se češće koriste u poslovnom svijetu. I dok većina korisnika nije ni svjesna da neka aplikacija ima napredne mogućnosti, upravo zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, u zagrebačkom Microblinku već razmišljaju o tehnologijama budućnosti. 

Upravo je ova tvrtka još na početku ere pametnih telefona prepoznala potencijal kamere na tim uređajima i pokrenula razvoj platforme temeljene na umjetnoj inteligenciji te identificiranju stvari i teksta na slici. Prvi uspješno projekt bio je PhotoPay, aplikacija koja je omogućavala plaćanje računa jednim klikom na kameru pametnog telefona. 

Mi smo od početka AI platformu razvijali za mobilne uređaje, a već 2012. smo imali tim za strojno učenje koji se fokusirao na to kako najbolje iskoristiti kamere na pametnim telefonima, povrh pukog fotografiranja. Duboke neuronske mreže smo direktno na mobilnim uređajima počeli koristiti 2015., u vrijeme dok su ostali tu tehnologiju koristili na velikim serverima. U mnogo toga smo bili među prvima na svijetu, što nam je i omogućilo sadašnju poziciju da smo zaista korak ispred globalne konkurencije, istaknuo je Jurica Cerovec, globalni izvršni direktor Microblinka za tehnologiju.

U međuvremenu su razvili i svima dobro poznatu aplikaciju Photomath, ali i sustav za prepoznavanje dokumenata koji se već koristi diljem svijeta. Kako su otkrili, sljedeći im je korak razviti sustav koji ne samo da prepoznaje dokumente, već može i prepoznati radi li se o originalnom ili krivotvorenom dokumentu. No, to je velik posao jer na svijetu postoje tisuće različitih isprava koje se lakše ili teže mogu krivotvoriti.  

Iako se na tržištu mogu pronaći različite AI platforme, među kojima i one iza kojih stoje Google i Apple, njihova napredna AI platforma, koja je u potpunosti razvijena u Hrvatskoj, na raznim se testiranjima pokazala najboljom na svijetu. Kako su istaknuli, jedna od komponenti AI platforme je i izvođenje neuronskih mreža na mobilnom uređaju, a Microblinkova taj proces izvodi 50 posto brže od sličnih platformi najvećih globalnih kompanija poput Applea i Googlea.

 

U Microblinku potencijal svoje AI platforme vide u bržem razvoju novih proizvoda za industrije koje se ubrzano digitaliziraju. Cilj je isporuku proizvoda skratiti s nekoliko mjeseci koliko im je potrebno sada, na svega nekoliko tjedana, što će im omogućiti dodatnu prednost na tržištu. Također, veliku priliku vide u pojednostavljenju procesa potvrde identiteta na daljinu, čime se u potpunosti uklanja potreba fizičkog kontakta korisnika i pružatelja neke usluge. Kao primjer naveli su bankarske usluge koje je moguće aktivirati putem interneta ili mobilnog uređaja, no koje unatoč detaljnom procesu potvrde identiteta korisnika, na kraju ipak zahtjevaju osobni kontakt s korisnikom. Upravo bi tu njihova platforma mogla napraviti razliku i omogućiti u potpunosti virtualno iskustvo za korisnika, a sigurnost i autentifikaciju identiteta za banke. Napominju da će, zahvaljujući njihovoj tehnologiji, zaštita privatnosti korisnika ostati na visini, jer podaci u svakom trenutku ostaju samo na mobitelu korisnika.

No, za realizaciju tih ambicioznih planova bit će im potrebno puno više stručnjaka nego što ih je trenutno zaposleno. Zato najavljuju dodatno jačanje tima za umjetnu inteligenciju, uz napomenu da će ured u Zagrebu ostati glavni razvojni centar za AI tehnologiju, dok će ured u New Yorku biti zadužen za širenje na globalnom tržištu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti