Hrvatska znanstvenica na čelu tima koji u SAD-u otkriva uzrok nastanka uragana

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.08.2019. / 15:32

Željka Fuchs Stone (Foto: OTREC)

“OTREC”, odnosno “Organization of Tropical East Pacific Convection”, financira Američka nacionalna znanstvena zaklada koja je timu doktorice Fuchs Stone i dr. Davea Raymonda dodijelila 5,4 milijuna dolara kako bi istražili sve vezano za konvekciju, fizikalni proces odgovoran za stvaranje kumulonimbus oblaka i razornih oluja te uragana koje ih prate. Cilj je otkriti zbog čega neke oluje postanu uragani, a druge ne.

Terenski dio rada na projektu započeo je 5. kolovoza i trajat će do 30. rujna. Tijekom osam tjedana deseci znanstvenika i studenata iz SAD-a, Kostarike, Kolumbije i Hrvatske letjet će iznad oluja te pratiti atmosferske prilike i u danima kad se one još nisu pretvorile u uragane čiji udari često znaju biti smrtonosni.

OTREC (Foto: OTREC)

Fuchs Stone i tim obavit će ukupno 20 letova u trajanju od 8 sati, a letjet će u području Kariba i Tihog oceana. Baza će im biti u Liberiji, gradu u sjeverozapadnom dijelu Kostarike i glavnom gradu pokrajine Guanacaste. “Cilj nam je razumjeti konvekciju, odnosno vertikalno dizanje čestica zraka koje nastaje uslijed temperaturnih razlika. Konvekcija je jedan od najbitnijih procesa u fizici tropske atmosfere pa time i nastanka tropskih oluja i uragana. Ovo istraživanje trebalo bi pomoći u preciznijim vremenskim i klimatskim prognozama, ali i u prognoziranju početka uragana. Američki Nacionalni centar za uragane detaljno prati sve aktivnosti i mjerenja na projektu te su spremni poslati svoga “lovca na uragane”, avion koji bi letio zajedno s nama. Mjerenja s dva aviona u isto vrijeme su rijetka, pa je skup podataka koje ćemo prikupiti neprocjenjiv za istraživanje nastanka uragana”, pojasnila je doktorica Fuchs Stone.

Jedan od najvećih problema SAD-a

Najbitniji mjerni instrument koji će znanstvenici na OTREC-u koristiti jesu sonde od 30 cm koje će bacati s 15 kilometara. Njima će mjeriti temperature, tlak, vlagu, vjetar, dok one ne padnu u more, a plan je izbaciti više od 600 takvih sondi. Na raspolaganju im je i radar, kao i radiosonde koje će lansirati s kopna.

O značaju ovog projekta za SAD, zemlju koja je često na meti iznimno opasnih uragana, govorio je Eric Thomas De DeWeaver iz Američke Nacionalne zaklade za znanost: “Uragani su jedan od najvećih problema SAD-a i važno područje istraživanja naše Zaklade. Danas znamo da nije dovoljno samo razumjeti uragane, već moramo razumjeti kako se konvekcija u tropima formira, organizira i razvija do trenutka kada postane uragan. Zbog toga nam je OTREC iznimno važan projekt koji bi mogao dati odgovore na ta važna pitanja. Vjerujem da ćemo iz njegovih rezultata i uvida mnogo naučiti”, izjavio je DeWeaver.

Dr. Željka Fuchs Stone doktorirala je na New Mexico Techu 2006. godine te se potom vratila u Hrvatsku. Tijekom svoje karijere deset godina provela je u Hrvatskoj na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, gdje je vodila veliki europski projekt EMBRACE, a dugi niz godina organizirala je i Festival znanosti u Splitu. Posljednjih godina živi u SAD-u, a trenutačno obnaša funkciju direktorice novoosnovanog Centra za klimu i vodu na New Mexico Techu, čiji je cilj primjena novih znanstvenih spoznaja na konkretne ekonomske i društvene probleme, kojih će biti sve više s klimatskim promjenama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti