Hrvatski internet slavi rođendan! Prošlo je 29 godina od uspostave prve internetske veze u Lijepoj Našoj

Tada je puštena u rad i hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža utemeljena na IP protokolu, i njezin spoj na globalnu mrežu internet.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.11.2021. / 14:40

Srce (Foto: Srce)

Na današnji dan prije 29 godina službeno je uspostavljena prva hrvatska internetska veza. Prva internetska veza Lijepe Naše sa svijetom bila je veza iz Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu prema Sveučilištu u Beču kapaciteta 9600 bit/s.

Također, tada je puštena u rad i hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža utemeljena na IP protokolu, i njezin spoj na globalnu mrežu internet. Projekt izgradnje nacionalne akademske i istraživačke mreže pokrenulo je tadašnje Ministarstvo znanosti tehnologije i informatike godinu dana ranije, a mreža je pokrenuta kako bi se omogućila komunikacija svim znanstvenim radnicima i studentima sa svim znanstvenicima u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Na stranicama Srca podsjećaju kako su prije četiri godine, povodom obilježavanja 25 godina interneta u Hrvatskoj, odlukom tadašnje predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži – CARNET dodijeljene Povelje Republike Hrvatske što svjedoči o iznimnoj važnosti ovoga događaja.

Srcu je tada uručena Povelja za osobite zasluge u uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Hrvatskoj, dok je CARNET primio Povelju za osobite zasluge u dugogodišnjem razvoju obrazovanja pojedinaca i hrvatskog društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija i razvoja digitalno zrelog društva, s posebnim naglaskom na obrazovnu i akademsku populaciju.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti