Hrvatski kratkometražni film napokon dostupan svima – besplatno i online

Zagreb Film Festival pokrenuo internetsku platformu za promociju domaćeg kratkometražnog filma croatian.film.

Martina Čizmić | 05.02.2020. / 16:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedinstvena internetska platforma za promociju domaćeg kratkometražnog filma croatian.film predstavljena je u srijedu u Dvorani Urania – prostoru kreacije na zagrebačkom Kvaternikovu trgu.

Zamišljena kao prostor za razvoj i nadogradnju Kockica, natjecateljskog programa domaćeg kratkometražnog filma Zagreb Film Festivala, platforma omogućuje svim zainteresiranim gledateljima kvalitetan i besplatan pregled i uvid u bogatu domaću produkciju kratkog metra bilo gdje i u bilo kojem trenutku, a novi projekt predstavili su direktor ZFF-a, Boris T. Matić te izvršni direktor, Hrvoje Laurenta.

Važnost kratkometražne forme odavno su prepoznali brojni filmski festivali zbog čega dio svog programa odvajaju za njezino prikazivanje i promociju jer zbog svoje efektnosti, brzine i sažetosti često ostavlja dubok trag na gledatelje, dok istovremeno igra i važnu ulogu u industriji jer se najčešće radi o prvim režijskim pokušajima filmaša i pripremi za dugometražnu formu. Kroz kratku formu bruse se redatelji, scenaristi, glumci, montažeri, ali i svi ostali filmski profesionalci, rekao je na početku predstavljanja direktor Zagreb Film Festivala, Boris T. Matić.

Prema njegovim riječima, ovakvu iznimnu vrijednost kratke forme prepoznao je i ZFF te je još prije 15 godina u svoj glavni program uveo novu sastavnicu – natjecateljski program hrvatskih kratkometražnih igranih filmova, Kockice - godinama jedan od najposjećenijih i najpopularnijih ZFF-ovih programa.

Kockice postoje gotovo od samog početka ZFF-a i fokus selekcije oduvijek je bio na novim autorima i autoricama koji još nisu snimili svoj dugometražni film. Tijekom godina u tom programu premijerno su prikazana brojna kratkometražna ostvarenja danas etabliranih hrvatskih filmaša, što Kockice čini jednom od najznačajnijih platformi za promociju mladih talenata u Hrvatskoj, ali i regiji, istaknuo je Matić.

Nova internetska platforma croatian.film zamišljena je kao svojevrsno proširenje Kockica koje omogućuje svim gledateljima i gledateljicama kvalitetan pregled i uvid u domaću kratkometražnu produkciju, raznih rodova (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni te hibridni) i žanrova, i to potpuno besplatno. Posebnost platforme ogleda se i u činjenici da je razvijana tako da bude dostupna i prilagođena za jednako kvalitetno korištenje neovisno o uređaju koji se koristi za gledanje (mobitel, tablet, računalo ili televizor).

Tijekom dugogodišnjeg rada u kulturi i 15 godina održavanja Kockica shvatili smo da kratkometražni filmovi nakon prikazivanja na festivalima rijetko ili nikako imaju priliku biti viđeni od strane zainteresirane publike. Takvo stanje vidimo kao veliki nedostatak, posebice u svjetlu činjenice da je Hrvatski audiovizualni centar, od osnutka do danas, sufinancirao gotovo 450 kratkometražnih filmova, što je svakako respektabilna brojka za relativno malu kinematografiju kao što je hrvatska, istaknuo je razloge pokretanja platforme izvršni ZFF-ov direktor, Hrvoje Laurenta.

U bazi platforme croatian.film trenutno se nalazi 118 vrijednih, zanimljivih i nagrađivanih kratkometražnih naslova, a među dostupnim filmovima su djela nagrađivanih domaćih autora prikazana na domaćim i međunarodnim festivalima gdje su osvojila brojne nagrade i priznanja. Među njima su filmovi Judite Gamulin, Mladena Stanića, Sonje Tarokić, Jasne Nanut, Miroslava Sikavice, Đure Gavrana, Zvonimira Jurića, Antonete A. Kusijanović, Igora Bezinovića, Hane Jušić, Jurja Primorca, i brojnih drugih domaćih autora.

Cilj nam je bio napraviti platformu namijenjenu svima, kako po mjeri filmskih profesionalaca, tako i publike. Osjetili smo da je pravo vrijeme za pokretanje ovog jedinstvenog filmskog portala kako bi spasili naše 'kratkiše' od zaborava, a zainteresiranu publiku od manjka odličnih filmova, istaknuo je izvršni direktor ZFF-a, Hrvoje Laurenta, dodajući kako će putem ove platforme kratki film napokon postati dostupan svima - lako i besplatno - ne samo za gledanje već i za pronalaženje svih relevantnih informacijama o filmovima i filmskim profesionalcima.

Naime, u sklopu platforme uz filmove se nalaze i brojni drugi srodni sadržaji poput baze podataka filmova, baze podataka filmskih profesionalaca i produkcija, vijesti, kolumni, intervjua s 'filmašima mjeseca', popisa nadolazećih filmskih festivala, ali i mogućnosti prijave i komentiranja sadržaja, te posebice mogućnosti online prijave kratkih filmova za nositelje autorskih i distributerskih prava.

Platforma je i dvojezična, dakle svi tekstovi i informacije prevode se na engleski jezik, a svi filmovi imaju i engleske titlove kako bi i međunarodna publika mogla s lakoćom pratiti sav sadržaj na portalu čime će se povećati vidljivost hrvatskog filma na međunarodnoj sceni.

Hrvoje Laurenta iznio je i planove za budućnost platforme koja se sastoji od 5 glavnih ciljeva: promocije na domaćem i međunarodnom planu, tehnološkom razvoju i uvođenju dodatnih mogućnosti, osiguravanju održivosti platforme te razvoj platforme kao relevantne i referentne baze podataka i kanala za gledanje cjelokupne hrvatske filmske produkcije.

Za sam kraj predstavljanja, svi naši filmaši pozvani su da prijave svoje kratke filmove putem online prijavnice kako bi ih, ukoliko budu ispunjavali sve unaprijed zadane kriterije, u najkraćem mogućem roku mogli uvrstiti u bazu, na obostrano zadovoljstvo autora i zainteresirane publike. S velikom radošću pozivamo i sve gledatelje da napokon uživaju u gledanju izvrsnih hrvatskih filmova potpuno besplatno, bilo gdje i u bilo kojem trenutku. Unaprijed se veselimo Vašim reakcijama!, poručuju pokretači portala.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti