Hrvatski srednjoškolci osvojili zlatnu i brončanu medalju na Europskoj olimpijadi iz fizike

Hrvatsku ekipu izabralo je Hrvatsko fizikalno društvo, koje je i organiziralo odlazak na natjecanje, a sudjelovanje na Europskoj olimpijadi iz fizike financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Martina Čizmić | 02.06.2018. / 17:53

Fizika (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Hrvatski srednjoškolci osvojili su zlatnu i brončanu medalju na Europskoj olimpijadi iz fizike, natjecanju učenika srednjih škola u znanju fizike koje se održavalo u Moskvi od 28. svibnja do 1. lipnja. 2018.

Zlatnu medalju osvojio je Domagoj Perković, učenik trećeg razreda III. gimnazije u Splitu, a brončanu medalju osvojio je Ilija Srpak, učenik četvrtog razreda I. gimnazije u Varaždinu.

Osim njih, u ekipi su bili Filip Marijanović (četvrti razred XV. gimnazije u Zagrebu), koji je dobio pohvalu, Petra Brčić (četvrti razred III. gimnazije u Splitu) i Emil Huzjak (četvrti razred V. gimnazije u Zagrebu).

Na ovogodišnjoj Europskoj olimpijadi iz fizike sudjelovalo je 115 učenika iz 23 zemlje. Učenici su prvi dan rješavali praktične zadatke, a drugi dan tri teorijska zadatka. Oba dana ispit je trajao po pet sati. Natjecanje se održavalo na Moskovskom institutu za fiziku i tehniku, uglednom sveučilištu u području fizike.

Našu peteročlanu ekipu vodio je Krešo Zadro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatsku ekipu izabralo je Hrvatsko fizikalno društvo, koje je i organiziralo odlazak na natjecanje, a sudjelovanje na Europskoj olimpijadi iz fizike financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti