Hrvatski zavod za javno zdravstvo odgovorio na najčešća pitanja građana vezana uz cijepljenje protiv COVID-19

Moram li se cijepiti protiv COVID-19, koje je cjepivo najučinkovitije i mogu li odabrati neko drugo cjepivo, samo su neka od pitanja koja muče građane, a na koje je odgovor dao HZJZ.

Martina Čizmić | 09.02.2021. / 17:42

Cijepljenje
Cijepljenje, ilustracija - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

 S obzirom na brojne informacije koje se svakodnevno pojavljuju o različitoj učinkovitosti cjepiva protiv COVID-19, kao i mogućim nuspojavama te brojne upite građana, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odlučili su napraviti popis najčešćih pitanja i odgovora na njih.

Kako ističu, radi se o 39 najčešće postavljanih pitanja vezanih uz cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Tako je moguće pronaći odgovor na pitanje jesu li pojedini lijekovi ili alergije kontraindikacija za cijepljenje protiv COVID-19 (alergija na hranu nije kontraindikacija), ali i smiju li se cijepiti osobe koje imaju kompromitiran imunitet (preporučuje se, ako nemaju druge kontraindikacije).

Jedno od zanimljivih pitanja je moraju li se građani cijepiti protiv COVID-19 (cijepljenje je dobrovoljno) te smiju li se cijepiti trudnice i dojilje (treba razmotriti ovisno o svakom slučaju).

Građane zanima i koja je vrsta cjepiva najbolja te hoće li moći birati kojim se cjepivom mogu cijepiti (na žalost, trenutno ne, zbog ograničenih količina).

Također, zanima ih i može li samo cijepljenje uzrokovati bolest COVID-19?

Nijedno od odobrenih cjepiva protiv COVID-19 u EU ne sadrži živi virus koji može uzrokovati COVID-19. To znači da cjepivo protiv COVID-19 ne može uzrokovati infekciju virusom SARS-CoV-2, stoji u odgovoru.

Zanimljivo, među pitanjima su se našla i neka koja spadaju u kategoriju teorija zavjere, poput "može li bilo koje cjepivo bilo kojeg proizvođača kojim će nas cijepiti protiv koronavirusa promijeniti naš genetski kod?".

Ne može: nijedno cjepivo općenito, a tako ni ona protiv koronavirusa ne utječu na DNA čovjeka koji se cijepi. Sva cjepiva su testirana u pretkliničkim i kliničkim istraživanjima te ne mogu biti odobrena dok se ne utvrdi njihova sigurnost i učinkovitost, umiruju iz HZJZ.

Kao i pitanje: Neki su primili cjepivo, no unatoč tome zarazili su se koronavirusom. Kako je to moguće?

To se može dogoditi, ali ne zbog cjepiva, nego zato što cjepivo još nije razvilo svoj učinak. Određenu razinu imunosti možemo očekivati dva tjedna nakon prve doze, ali ta imunost neće biti razvijena u punoj mjeri i neće spriječiti razvoj bolesti. Puna učinkovitost cjepiva postiže se 10 do 14 dana nakon primljene druge doze. Zaštita cjepivom nije stopostotna, no ako se osoba zarazi nakon cijepljenja, klinička slika bi trebala biti blaža ili simptoma ne bi trebalo biti. Stoga je potrebno pridržavati se svih epidemioloških mjera i nakon cijepljenja, podsjećaju još jednom iz HZJZ.

Najčešća pitanja vezana uz cjepiva protiv COVID-19 i odgovore na njih možete pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti