Hrvatski znanstvenici svojim otkrićima uvelike pomažu u borbi s pandemijom

U isto vrijeme u dva različita istraživanja. Naši znanstvenici u Njemačkoj došli su do velikih otkrića vezanih za koronavirus - Ivan Đikić otkrio je Ahilovu petu virusa, a Luka Čičin-Šain antitijela koja bi mogla sprječavati da se virus dalje širi u tijelu. No i otkrića znanstvenika koji svoja istraživanja rade u Hrvatskoj odigrala su ključnu ulogu.

Jelena Rastočić | 11.05.2020. / 07:44

Galerija

U našoj krvi postoje antitijela, odnosno obrambene stanice organizma. Tih oku nevidljivih, ali moćnih boraca je mnogo i različiti su, a tek jedan dio njih može djelovati na virus. Koje antitijelo bi moglo neutralizirati virus i spriječiti njegov ulazak u stanicu, otkrio je tim profesora Luke Čičin-Šaina.

Mi smo testirali jedan veći broj protutijela i otkrili smo da se jedno od njih veže na koronavirus i to na način da ga, kada se veže za njega, oblijepi sa svih strana i onda se taj virus više ne može vezivati za stanice i ne može više ulaziti u stanice, objasnio je Čičin-Šaina.

Jedina uspjela izolirati virus

Testove su radili na izolatu virusa koji je stigao iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević''. Znanstvenica Željka Mačak Šafranko jedina je u Hrvatskoj uspjela izolirati ovaj koronavirus.

Meni nije bilo teško zato što ja inače uzgajam viruse, to mi je posao. Tako da sam primijenila istu tehniku koji koristim za uzgoj hanta virusa s kojima se mi bavimo, kaže Mačak Šafranko.

Kako bi se spriječila razorna moć koju ovaj virus ima na stanice, već od jeseni bi se u kliničkim ispitivanjima mogla vidjeti učinkovitost terapije protutijelima. Ovakvi lijekovi ne bi bili za široku upotrebu, već namijenjeni samo najteže oboljelima.

Zato jer njihova proizvodnja zahtjeva dosta posla i na kraju krajeva nije tako jeftina, ali u svakom slučaju to su lijekovi koji su u klinici vrlo potrebni sada za one bolesnike koji imaju težak tijek bolesti, koji su na respiratoru, kojima život ovisi o koncu i kojima postojanje jednog takvog protutijela može činiti razliku između života i smrti, kazao je Čičin-Šaina.

Velika ideja Dragana Primorca

Kada virus uđe u tijelo, on vara naš imunološki sustav dok se ne umnoži u dovoljno velikom broju.

Tim profesora Ivana Đikića također je došao do važnog otkrića. Otkrio je virusni enzim, koji kada se napadne pravom kemijskom tvari, odnosno inhibitorom, slabi virus, to jest blokira ga.

Dok traje znanstvena utrka koja bi trebala donijeti lijek ili cjepivo, još jedan naš znanstvenik, Dragan Primorac, smislio je način kako doskočiti pandemiji u svijetu nogometa. Slično kao što se radi u drive-in testovima, nogometašima HNL-a klupski liječnici uzimat će brisove iz nosa, i to dva puta u pet dana.

10.05.2020. Dragan Primorac (Foto: DNEVNIK.hr)

Vama objektivno niti jedna osoba niti jedan nogometaš ne može promaknuti unutar tih pet dana i nakon toga mi predlažemo serološko testiranje, utvrđivanje imunoglobulina B, koji zapravo jedini pokazuje koja je osoba preboljela bolest, objašnjava Primorac.

Do kraja mjeseca namjeravaju testirati sve igrače u HNL-u. Ideja Dragana Primorca, objavljena u Journal of global health, došla je i do FIFA-e i UEFA-e. 

Taj model FIFA i UEFA mogu implementirati ja bih rekao po cijelom svijet, kaže Primorac. Time bi se najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu omogućilo da ponovno dođe u prvi plan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti