HT i A1 Hrvatska već se pohvalili funkcionalnim 5G mrežama i najavili nove usluge i mogućnosti

Oba telekoma najavljuju daljnje ulaganje u infrastrukturu i širenje usluga temeljenih na 5G tehnologiji.

Martina Čizmić | 12.08.2021. / 14:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tek što je HAKOM objavio rezultate postupka nadmetanja za dodjelu frekvencija za 5G mreže, iz Hrvatskog Telekoma i A1 Hrvatska objavili su početak rada svojih 5G mreža. 

HT: Već imamo 600 5G baznih stanica i pokrivamo 2 milijuna stanovnika

Hrvatskom Telekomu je na nacionalnoj razini u frekvencijskom pojasu 700 MHz dodijeljen blok od 2x10 MHz, u frekvencijskom pojasu od 3,6 GHz 12 blokova od 10 MHz (ukupno 120 MHz), a u frekvencijskom pojasu 26 GHz 2 bloka od 200 MHz (ukupno 400 MHz). Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra dodjeljuju se na razdoblje od 15 godina.

 

Kako ističu, putem 600 5G baznih stanica Hrvatski Telekom osigurava pokrivenost dva milijuna stanovnika. Pritom njih čak 149 ili svaka četvrta bazna stanica radi na 3,6 GHz čime su na području 12 gradova; u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Karlovcu, Puli, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici i Zadru, omogućene još veće brzine za pola milijuna stanovnika.

 

Zaključenjem dražbe Hrvatski Telekom je osvojio najviše radiofrekvencijskog 5G spektra što je preduvjet za najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj. Ovime smo nastavili sa zacrtanim planom proaktivnog pokrivanja cijele zemlje s 5G te smo ponovno dali snažan doprinos nacionalnom gospodarskom i društvenom razvoju. Prošle godine smo uvođenjem prve komercijalne 5G mreže na 2,1 GHz Hrvatskoj otvorili vrata 5G doba i uveli je u odabrano društvo digitalno naprednih zemalja. Sada su dodjelom spektra na sva tri ključna 5G radiofrekvencijska pojasa ostvareni preduvjeti za značajan i uzbudljiv tehnološki iskorak i početak nove digitalne era u Hrvatskoj. 5G ere koja će obilježiti sljedećih 10 godina i u kojoj će HT ponovno biti predvodnik digitalizacije, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

 

Dodaju kako će Hrvatski Telekom omogućiti korištenje 5G mreže na sva tri frekvencijska pojasa: 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz.

 

Svim svojim korisnicima, u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. rujna 2021. godine, Hrvatski Telekom, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati kompatibilan 5G uređaj. 

A1 Hrvatska: Započeli s pružanjem usluga na gigabitnoj 5G mreži

Iz A1 Hrvatska priopćili su kako su temeljem odluke Vijeća HAKOM-a o dodijeli radiofrekvencijskog spektra za 5G na javnoj aukciji, aktivirali 5G mrežu u frekvencijskim pojasevima na 700 MHz i 3600 MHz čime su stvoreni uvjeti za implementaciju pravog 5G-a koji omogućava gigabitne brzine i nisku latenciju.

Podsjećaju kako su se tijekom posljednje dvije godine značajnim investicijama, prilagodbom čitave arhitekture mreže i implementacijom najnovijih radijskih tehnologija pripremali za uvođenje mreže nove generacije koja će biti jedan od pokretača gospodarskog oporavka i razvoja.  Dodaju kako će gigabitne A1 5G mreže pokriti sva županijska središta, njih 20, i Grad Zagreb, ali i kako su preuzeli obveze pokrivanja određenih ruralnih ili teže dostupnih lokacija koje danas nemaju adekvatan pristup internetu.

Strategija kompanije je ubrzana izgradnja 5G infrastrukture s ciljem povećanja pokrivenosti i kvalitete širokopojasnog pristupa na cijelom teritoriju Hrvatske. To će unaprijediti poziciju zemlje na Indeksu digitalnoga gospodarstva i društva (DESI), ali i ubrzati gospodarski oporavak, osigurati ravnomjeran rast i razvoj te povećati konkurentnost ne samo unutar Europske unije, nego i globalno. Naše ulaganje u infrastrukturu je ulaganje u digitalnu transformaciju Hrvatske i bolju budućnost, istaknuo je predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský.

Kako ističu iz A1 Hrvatska, u radiofrekvencijskom pojasu na 700 MHz osiguran je blok 2x10 MHz kojim će se pokrivati velika područja, pa tako i ona manje dostupna poput ruralnih krajeva, cestovnih i željezničkih pravaca. Također, frekvencijski pojas na 700 MHz važan je zbog pokrivanja zatvorenih prostora te povezivanja uređaja u Internet stvari (IoT) u 5G okruženju. On omogućava pružanje pouzdane mreže niske latencije (5G URLLC) te rezervacije dijela mreže (5G RAN slicing) za posebnu namjenu kada nije potrebna razmjena velike količine podataka, nego minimalno vrijeme odziva čime se otvaraju vrata primjeni napredne komunikacije uređaja i strojeva te primjena rješenja poput potpomognute i autonomne vožnje. U radiofrekvencijskom pojasu na 3600 MHz akvizirano je 100 MHz što predstavlja optimalan resurs koji će omogućiti maksimalne brzine za uređaje u navedenom frekvencijskom području. Njime je također značajno povećan kapacitet u odnosu na postojeću 4G mrežu te su omogućene brzine 1 – 1,5 Gbps. U pojasu na 26 GHz osigurano je 200 MHz namijenjenih za pokrivanje mikrolokacija visokim kapacitetom i brzinama (u početku 2 Gbps, a kroz daljnji razvoj i do 10 Gbps), poput stadiona i dvorana. Uz to, pruža najnižu moguću latenciju za industrijsku primjenu kroz instalaciju za specifične potrebe unutar proizvodnog pogona poput automatizacije i robotizacije.

Glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska, Tomislav Makar najavio je da će A1 Hrvatska od 2021. do 2027. s 5G mrežom pokriti 90% stanovništva i 50% teritorija Republike Hrvatske te sve glavne transportne cestovne i željezničke pravce.

Dodaju kako će nova 5G mreža biti aktivirana svim privatnim i poslovnim korisnicima Savršene i Bezbrižne mobilne tarife te poslovne Premium BIZ. Dostupnost ovisi o tome podržava li uređaj 5G mrežu i je li na njemu uključena (uz 2G, 3G i LTE), što korisnik može sam podešavati u postavkama mobitela. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti