HT uložio više od milijardu kuna u modernizaciju mobilne mreže kako bi se pripremio za 5G

Projekt modernizacije HT mreže najveća je privatna infrastrukturna investicija u Hrvatskoj 2019. godine, koja doprinosi bržoj digitalizaciji Hrvatske i većem gospodarskom rastu.

Martina Čizmić | 19.02.2020. / 16:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj završena je potpuna modernizacija mobilne mreže, izvjestili su iz Hrvatskog Telekoma te dodali kako je sad sve spremno za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti.

Kako ističu u HT-u, riječ je o najvećoj privatnoj infrastrukturnoj investiciji u Hrvatskoj u 2019. godini, u sklopu koje je HT uložio više od milijardu kuna u obnovu svih odašiljača svoje mreže, koji sada svi podržavaju 4G/LTE tehnologiju. Povećana je pokrivenost u objektima sa 76 na 89 posto, a korisničke brzine su povećane za 75 posto u odnosu na 2017. godinu, čime je poboljšana i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga za sve korisnike u Hrvatskoj. Bez obzira žive li u gradovima ili u ruralnim sredinama Lijepe naše, na svojim mobitelima korisnici će imati vidljivu oznaku 4G koja garantira sve mobilne usluge bez pucanja, smrzavanja i zastajkivanja.

 

Povećanje brzine, s prosječno 40 na 70 megabita u sekundi, znači da će korisnici uživati u besprijekornoj reprodukciji sadržaja s YouTube-a, u rezoluciji koju podržava njihov mobitel (SD ili HD kvaliteti). Uz odgovarajući smartphone, svim korisnicima će biti dostupan HD voice, a ukoliko korisnik ima mobitel novije generacije imat će bolju kvalitetu zvuka i puno kraće vrijeme uspostave poziva prema drugim HT mobilnim korisnicima. Povećane su i dostupne brzina prijenosa podataka do 1Gbps. Također, modernizacijom su se osigurali dodatni mrežni kapaciteti za centre gradova i naselja, turističke destinacije, stadione, sajmove i shopping centre, odnosno mjesta gdje je velika koncentracija HT korisnika.

 

Brza i stabilna mobilna mreža Hrvatskog Telekoma temelj je za nove tehnologije koje povezuju ljude i čine život jednostavnijim, pametnijim i boljim. Upravo naša ulaganja u širu dostupnost velikih brzina omogućuju uvođenje novih pametnih rješenja u domove i poduzeća te će doprinijeti jačanjem konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u svijetu. Naime, u idućih pet godina potrebno je digitalizaciju našeg gospodarstva desetorostruko unaprijediti kako bi sustigli gospodarstva Europske unije, odnosno rast BDP-a od 5 posto, ističe Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

S predstavljanja projekta Dubrovnik uvodi pametno parkiranje pomoću senzora i NBIoT mreže

 

Iz HT-a podsjećaju kako najmodernija mobilna mreža s pomoću Narrowband IoT mrežne tehnologije funkcionira i kao pametna platforma koja omogućuje raznim drugim subjektima da umrežavanjem poboljšaju kvalitetu svojih današnjih usluga. Namijenjena uređajima koji nemaju potrebe za kontinuiranom povezanošću na mreži i šalju male količine podatkovnog prometa, NBIoT predstavlja idealnog saveznika u rješenjima za poslovne i privatne korisnike, npr. kod sustava za pametno parkiranje, za upravljanje otpadom, praćenje stvari i pošiljaka, kod sustava pametnog doma i sl. Tako je u suradnji s partnerima realizirano rješenje pametnog parkiranja u cijelom gradu Dubrovniku, gdje je ugrađeno 1900 senzora za lakše pronalaženje parkirališta i smanjenje prometnih gužvi, što je najveći projekt pametnog parkiranja u Hrvatskoj i regiji, a jedan je od najvećih u svijetu po broju senzora.

 

HT je ujedno jedini operator s nacionalnom dostupnošću fiksne mreže, a u područjima u kojima još nije dostupna optička mreže, korisnicima su omogućene povećane brzine zahvaljujući inovativnoj tehnologiji koja kombinira fiksne i mobilne tehnologije u cilju poboljšavanja fiksnih usluga u njihovim domovima. Zahvaljujući istovremenom korištenju bakrene parice (xDSL) i mobilne mreže (LTE) uvedeno je više od 100.000 hybrid korisnika, kojima su osigurane brzine od preko 30 megabita u sekundi. Na taj način korisnici internetskih usluga imaju pristup 50 posto većim brzinama i mogu uživati u najboljem televizijskom sadržaju koji pruža IPTV usluga Hrvatskog Telekoma.

 

Modernizacijom mreže stvoreni su preduvjeti za ubrzano uvođenje 5G tehnologije na području cijele Hrvatske, koja će biti temelj nove industrijske revolucije, ali i gospodarskog rasta. Umreženi automobili, dronovi, kućanski uređaji, autonomni automobili i pružanje zahtjevnih medicinskih usluga na daljinu učinit će život boljim, jednostavnijim, pametnijim i zabavnijim.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti