Dubrovčani i njihovi gosti od danas se mogu pohvaliti kako borave u pametnom gradu u kojem za pronaći parkirno mjesto više nije potrebno kružiti po gradu i nadati se najboljem.

Kako je predstavljeno na konferenciji za novinare, zahvaljujući novoj aplikaciji za pametne telefone Dubrovnik parking i više od 1900 senzora postavljenih diljem grada, građani Dubrovnika i njihovi gosti sada točno znaju gdje je slobodno mjesto i kako do njega doći.

Projekt vrijedan 3,2 milijuna kuna prvi je korak u pretvaranju Dubrovnika u pametni grad. U suradnji s Hrvatskim Telekomom implementiran je pametni parking na području cijelog Dubrovnika što će ujedno smanjiti prometne gužve u gradu.

Kako je naglasio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, projekt pametnog parkinga u Dubrovniku rezultat je odluke Grada i komunalnog poduzeća Sanitat Dubrovnik d.o.o. o implementaciji pametnog parkinga na cijelom gradskom području.

"Osigurali smo potrebna sredstva i raspisali natječaj, što je rezultiralo realizacijom projekta pametnog parkinga koji u tehnološkom i mrežnom smislu počiva na najmodernijoj tehnologiji. Ovaj je projekt dio niza aktivnosti u sklopu krovnog projekta Dubrovnik Smart City, a proizlazi iz „Strategije Pametnoga Grada Dubrovnika“, strateškog dokumenta kojim se Dubrovnik odlučio razvijati u smjeru pametnoga grada", istaknuo je gradonačelnik.

Partneri Hrvatskog Telekoma u provedbi projekta bili su tvrtka Mobilisis, proizvođač senzora za detekciju vozila i displeja za sudionike u prometu te IoT platforme za rad senzora, tvrtka Profico koja je bila zadužena za izradu aplikacije za mobilne uređaje namijenjene građanima te tvrtka Furia koja je omogućila ugradnju i aktivaciju senzora na terenu.

Senzori koji su postavljeni na svako parkirališno mjesto u gradu točno mogu detektirati kada se na njemu nalazi automobil, odnosno je li pojedino mjesto slobodno ili zauzeto, a tu informaciju zatim šalju na centralno mjesto te besplatnu aplikaciju dostupnu građanima. S obzirom na broj senzora kao i činjenicu da su postavljeni na području cijelog Dubrovnika, riječ je o jednom od najvećih integriranih rješenja pametnog parkinga realiziranom na Narrowband IoT (NB-IoT) mreži u čitavom svijetu te najvećem projektu iz segmenta pametnih gradova u Hrvatskoj i regiji.

Aplikacija Dubrovnik parking već je dostupna za korisnike Android pametnih telefona, dok će za korisnike iOS uređaja biti dostupna kroz nekoliko dana.