Dubrovnik uvodi pametno parkiranje pomoću senzora i NBIoT mreže

U Dubrovniku je predstavljen jedan od najvećih projekata pametnog parkinga na Narrowband IoT mreži u svijetu.

Martina Čizmić | 10.07.2019. / 12:32

S predstavljanja projekta (Foto: Hrvatski Telekom)

Dubrovčani i njihovi gosti od danas se mogu pohvaliti kako borave u pametnom gradu u kojem za pronaći parkirno mjesto više nije potrebno kružiti po gradu i nadati se najboljem.

Kako je predstavljeno na konferenciji za novinare, zahvaljujući novoj aplikaciji za pametne telefone Dubrovnik parking i više od 1900 senzora postavljenih diljem grada, građani Dubrovnika i njihovi gosti sada točno znaju gdje je slobodno mjesto i kako do njega doći.

Projekt vrijedan 3,2 milijuna kuna prvi je korak u pretvaranju Dubrovnika u pametni grad. U suradnji s Hrvatskim Telekomom implementiran je pametni parking na području cijelog Dubrovnika što će ujedno smanjiti prometne gužve u gradu.

Kako je naglasio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, projekt pametnog parkinga u Dubrovniku rezultat je odluke Grada i komunalnog poduzeća Sanitat Dubrovnik d.o.o. o implementaciji pametnog parkinga na cijelom gradskom području.

"Osigurali smo potrebna sredstva i raspisali natječaj, što je rezultiralo realizacijom projekta pametnog parkinga koji u tehnološkom i mrežnom smislu počiva na najmodernijoj tehnologiji. Ovaj je projekt dio niza aktivnosti u sklopu krovnog projekta Dubrovnik Smart City, a proizlazi iz „Strategije Pametnoga Grada Dubrovnika“, strateškog dokumenta kojim se Dubrovnik odlučio razvijati u smjeru pametnoga grada", istaknuo je gradonačelnik.

Partneri Hrvatskog Telekoma u provedbi projekta bili su tvrtka Mobilisis, proizvođač senzora za detekciju vozila i displeja za sudionike u prometu te IoT platforme za rad senzora, tvrtka Profico koja je bila zadužena za izradu aplikacije za mobilne uređaje namijenjene građanima te tvrtka Furia koja je omogućila ugradnju i aktivaciju senzora na terenu.

Senzori koji su postavljeni na svako parkirališno mjesto u gradu točno mogu detektirati kada se na njemu nalazi automobil, odnosno je li pojedino mjesto slobodno ili zauzeto, a tu informaciju zatim šalju na centralno mjesto te besplatnu aplikaciju dostupnu građanima. S obzirom na broj senzora kao i činjenicu da su postavljeni na području cijelog Dubrovnika, riječ je o jednom od najvećih integriranih rješenja pametnog parkinga realiziranom na Narrowband IoT (NB-IoT) mreži u čitavom svijetu te najvećem projektu iz segmenta pametnih gradova u Hrvatskoj i regiji.

Aplikacija Dubrovnik parking već je dostupna za korisnike Android pametnih telefona, dok će za korisnike iOS uređaja biti dostupna kroz nekoliko dana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti