Huawei i dalje na vrhu: U 2023. godini podnijeli zahtjev za čak 5071 patentom

U 2023. godini podneseno je ukupno gotovo 200 tisuća zahtjeva za registracijom patenata.

Martina Čizmić | 25.03.2024. / 16:00

Huawei (Foto: Huawei)

Iz Huaweija su se pohvalili kako su u 2023. godini, podnijeli zahtjev za čak 5071 patent čime su zadržali svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson. Povećanje broja zahtjeva od 2,9 posto u odnosu na prethodnu godinu označava najveći broj prijava do sada, sa 199 275 patentnih prijava podnesenih EPO-u.

U središtu ovog rasta su digitalne komunikacijske tehnologije, medicinska tehnologija i računalna tehnologija, dok je najveći porast zabilježen u području električnih strojeva, aparata i energije (+12,2%), što uključuje tehnologije čiste energije poput baterija (+28%).

Podsjećaju kako su u protekloj godini, s Xiaomijem potpisali globalni sporazum o unakrsnom licenciranju patenata koji pokriva komunikacijske tehnologije uključujući 5G. Također, s Nokijom je produljen ugovor o licenciranju patenata. Dodatno, Huawei i Ericsson su u 2023. potpisali dugoročni globalni ugovor o međusobnom licenciranju patenata koji pokriva patente važne za širok raspon standarda kao što su 3GPP, ITU, IEEE i IETF standardi za 4G i 5G mobilne tehnologije.

U veljači ove godine Huawei je na sajmu u Barceloni predstavio komercijalizaciju 5.5G koji će dodatno otključati potencijal mobilnih mreža i stvoriti nove prilike za rast telekomunikacijske industrije. 5.5G bit će ključna prekretnica u evoluciji 5G mreže te dodatno ubrzati razvoj i korištenje mobilnih usluga.

Europski patentni ured sa sjedištem u Münchenu igra ključnu ulogu u potpori inovacijama i zaštiti intelektualnog vlasništva u Europi. Pruža usluge za podnošenje prijava patenata, pretragu stanja tehnike, ispitivanje prijava patenata i dodjelu patenata. Europski patent dodjeljuje se na temelju Europske patentne konvencije, a podnositelji mogu podnijeti jednu prijavu patenta koja vrijedi u više zemalja. Uz rastući broj prijava, EPO nastoji olakšati pristup patentnoj zaštiti, posebice za male i srednje poduzetnike.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti