Huawei lansirao najbrži svjetski klaster za umjetnu inteligenciju

U sljedećih pet godina na računalstvo pogonjeno umjetnom inteligencijom otpadat će više od 80 % ukupne računalne snage koja se koristi širom svijeta.

Martina Čizmić | 18.09.2019. / 13:36

Kevin Hu (Foto: Huawei)

Huawei proteklih nekoliko godina intenzivno radi na razvoju umjetne inteligencije i hardvera koji iskorištava sve njezine prednosti. No na konferenciji Huawei Connect 2019. napravili su korak naprijed lansiravši Atlas 9000, najbrži svjetski klaster za umjetnu inteligenciju koji će služiti za različita testiranja, znanstvena istraživanja i komercijalne inovacije. 

Kako su pojasnili iz Huaweija, Atlas 900 treba samo 59,8 sekundi za podučavanje ResNet-50, što predstavlja zlatni standard za mjerenje performansi kad je umjetna inteligencija u pitanju. Inače, radi se o rezultatu koji je za 10 sekundi brži od prethodnog svjetskog rekorda.

Atlas 900 donijet će nove mogućnosti na različitim područjima znanstvenih istraživanja i poslovnih inovacija - od astronomije, prognoziranja vremena i autonomne vožnje do geoloških istraživanja. Huawei koristi Atlas 900 u svom Huawei Cloudu koji je dostupan korisnicima diljem svijeta. Huawei omogućuje vrlo povoljan pristup Huawei Cloudu sveučilištima i znanstvenim istraživačkim institutima širom svijeta.

Budućnost računalne industrije u velikom je tržištu čija vrijednost nadmašuje dva bilijuna američkih dolara, izjavio je Ken Hu, zamjenik predsjednika Huaweija te dodao da će kompanija nastaviti sa znatnim ulaganjima u ovom području.

Huawei procjenjuje da će u sljedećih pet godina na računalstvo pogonjeno umjetnom inteligencijom otpadati više od 80 % ukupne računalne snage koja se koristi širom svijeta.

Kako su istaknuli u Huaweiju, plan im je fokusirati se na četiri ključna područja - inovacije u arhitekturi, ulaganje u procesore različitih zadataka, jasne poslovne okvire i izgradnju otvorenog ekosustava za razvoj nove generacije inteligentnih aplikacija i rješenja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti