Huawei se pohvalio: Naša umjetna inteligencija omogućava šest puta bržu dijagnostiku koronavirusa

Huawei Cloud i umjetna inteligencija, zajedno s 5G mrežom, pomažu u borbi s koronavirusom diljem svijeta.

Martina Čizmić | 06.04.2020. / 13:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na online konferenciji pod nazivom "Suzbijanje COVID-19 uz pomoć tehnologije" Huawei se pohvalio tehnološkim rješenjima koja su, kako ističu u tvrtki, značajno pomogla u prevenciji većeg širenja koronavirusa u Kini. Uspjeh je postignut zahvaljujući korištenju kombinacije tehnologija koje razvija Huawei, a to su 5G mreža, Huawei Cloud te umjetna inteligencija. Kombinacija tih tehnologija omogućava lakšu, bržu i efikasniju dijagnostiku te komunikaciju s ekspertima diljem zemlje i svijeta.

U malo više od mjesec dana od prvog slučaja koronavirusa Huawei Cloud pogonjen umjetnom inteligencijom implementiran je u 20 bolnica diljem Kine, a zbog zapaženog uspjeha Huawei Cloud danas koristi više od 100 bolnica diljem svijeta.

Primjena umjetne inteligencije pokazala se presudnom u brzom dijagnosticiranju bolesti čime je ne samo omogućena obrada više osoba, već su dodatno rasterećeni liječnici. Huaweijeva tehnologija umjetne inteligencije omogućila je čak šest puta brže dijagnosticiranje virusa u odnosu na vrijeme koje je uz uobičajene metode potrebno liječnicima. Konkretno, liječniku je potrebno 12 minuta za dijagnostiku te dvije minute za pisanje nalaza, a upotrebom umjetne inteligencije dijagnoza je gotova u samo 10 sekundi, nakon čega je potrebna i dvominutna potvrda liječnika te izrada nalaza za koji umjetnoj inteligenciji treba samo 30 sekundi.

Nadalje, u kratkom roku uz korištenje umjetne inteligencije kroz više od 10 milijuna simulacija, između 8506 postojećih lijekova i 160 milijuna molekularnih spojeva pronađeno je pet potencijalnih lijekova. Vrijeme koje bi bilo potrebno liječnicima da naprave ovakvu vrstu istraživanja znatno je duže, a broj oboljelih i umrlih bio bi znatno veći.

U borbi protiv koronavirusa postoje tri ključna rješenja. Prvo je korištenje umjetne inteligencije u zdravstvu, drugo je pokretanje online obrazovanja jer obrazovanje ne smije stati, treće je poslovanje u cloudu kako bi firme u zemlji nastavile s normalnim radom, a posljedice na ekonomiju bile što manje. Sva tri rješenja moguće je primijeniti u državama i regijama diljem svijeta, stoga besplatno nudimo svoje znanje i iskustva onima koji to trebaju. U globalnoj borbi protiv koronavirusa trebamo djelovati zajedno i zaustaviti širenje virusa čim prije. Mi smo uspjeli zahvaljujući Huawei Cloudu i umjetnoj inteligenciji, a rezultate pokazuju i druge zemlje koje su implementirale naš sustav, izjavio je Deng Tao, predsjednik Huawei Clouda.

U ključne bolnice u Kini uvedena je i 5G mreža koja je omogućila brzu razmjenu podataka. Pomoću 5G mreže liječnici su mogli jednostavnije komunicirati s ekspertima diljem zemlje i svijeta, a zahvaljujući tome je stvorena baza podataka o koronavirusu koju danas koriste stručnjaci diljem svijeta. Također, 5G je omogućio povezivanje psihologa koji su pružali savjetovanje pacijentima, ali i posjete bližnjih putem videoposjeta te medicinskom osoblju koje se u vrijeme vrhunca epidemija nalazilo pod velikim pritiskom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti