Huawei službeno predstavio operativni sustav koji bi mogao zamijeniti Android

Android im je i dalje prva opcija na pametnim telefonima, dok je novi OS, osim za telefone, namijenjen i za brojne druge uređaje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.08.2019. / 11:42

Predstavljanje novog OS-a (Foto: Huawei)

Nakon što je Trump prije nekoliko mjeseci stavio Huawei na crnu listu i zabranio mu suradnju s američkim kompanijama, medijima su kružile priče o operativnom sustavu koji priprema Huawei i koji bi trebao konkurirati Androidu. Sve što smo dosad čuli bile su samo glasine i nagađanja što bi taj OS mogao donijeti, a od danas je tim nagađanjima kraj jer je kineska kompanija i službeno predstavila open source operativni sustav Harmony OS.

Predstavljanje novog OS-a (Foto: Huawei)

Prilikom predstavljanja novog operativnog sustava izvršni direktor Huaweija Richard Yu rekao je kako je HarmonyOS "potpuno drukčiji od Androida i iOS-a" jer nije riječ samo o mobilnoj platformi, već modularnom softveru koji će se moći koristiti na različitim uređajima. Nakon što developeri razviju određenu aplikaciju, oni će je moći implementirati na razne uređaje poput telefona, automobilskih sustava, pametnih satova, računala itd.

Huawei Želite novi pametni telefon? Procurile dobre vijesti za sve koji bi htjeli kupiti Huaweijev smartphone

Iz Huaweija su naglasili kako im Android i dalje ostaje prva opcija kada su u pitanju pametni telefoni te će buduće modele iz serija P, Mate i druge razvijati s Googleovim softverom (što, naravno, ovisi i o američkoj politici), no postoji mogućnost da za kinesko tržište predstave i verzije s HarmonyOS-om. Prvi uređaj koji će koristiti novi Huaweijev softver trebao bi biti Honorov televizor (već sutra), a fokus Huaweija s HarmonyOS-om bit će Kina, dok s vremenom možemo očekivati njegovo širenje i na druga tržišta.

Napokon smo saznali službene informacije o Huaweijevu softveru o kojem toliko dugo čitamo, no ostala su još brojna neodgovorena pitanja vezana za njegov razvoj i uređaje koji će ga podržavati, a najviše razočarani možemo biti jer nismo vidjeli kako HarmonyOS izgleda.

Izvor: The Next Web


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti