Hugo stigao u pomoć KBC-u Split: Napredniji, precizniji i ne ide na godišnji

Ovisno o kompliciranosti operacije, u početku će Hugo liječnicima asistirati u dvije operacije dnevno, a s vremenom će se vidjeti kako će se u KBC-u organizirati za buduće zahvate.

Hina | 21.12.2023. / 14:41

Nedostatak liječnika
Klinički bolnički centar Split (Foto: DNEVNIK.hr)

 Početkom tjedna na Kliniku za kirurgiju KBC- a Split stigao je robot Hugo RAS, prvi takve vrste u Hrvatskoj, koji će uskoro asistirati liječnicima pri operaciji, a vrijedan je 5,6 milijuna eura.

Sustav za robotsku kirurgiju je instaliran, kalabriran i testiran, a obavljen je i simulacijski trening za dio osoblja. Trenutno traje osposobljavanje medicinskog osoblja za rad na Hugu, a prve se operacije očekuju u ožujku sljedeće godine.

Tim KBC Splita koji je odradio ovu zahtjevnu operaciju U splitskom KBC-u, po prvi put, izvedena prilično komplicirana renalna denervacija

Pročelnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split Zdravko Perko rekao je Hini da se radi o uređaju koji omogućuje izvođenje minimalno invazivnih operacija. Riječ je o naprednoj tehnologiji zbog čega u bolnici očekuju bolje ishode liječenja bolesnika, osobito onih najtežih.

Operirat ćemo u području abdominalne, torakalne, urološke i ginekološke kirurgije. Robot puno znači ne samo našoj klinici već cijeloj bolnici u kojoj će se unaprijediti operacijski zahvati. I dalje će operirati kirurg, no uz pomoć Huga, odnosno robotski asistirane kirurgije, operacije će biti preciznije i moći će se izvoditi i kompliciraniji zahvati, objasnio je Perko.

Ovisno o kompliciranosti operacije, u početku će Hugo liječnicima asistirati u dvije operacije dnevno, a s vremenom će se vidjeti kako će se u KBC-u organizirati za buduće zahvate.

Video-liječnik na Braču, ilustracija - 1 Prvo liječenje na daljinu u Hrvatskoj: "Bez gnjavaže, maltretiranja po Splitu, po trajektu"

To je prvi robot asistent u hrvatskim bolnicama na kojem će obuku kroz par mjeseci proći dvanaest članova medicinskog osoblja. Smješten je u operacijskoj dvorani, a konzola za vježbanje je na odjelu, gdje su liječnici u četvrtak počeli s vježbama.

Perko kaže da konzola prikazuje određene situacije na kojima oni virtualno vježbaju pokrete. Nakon toga ih očekuju operacije na modelima i s liječnicima koji će im pomagati pri operacijama dok se sami ne osposobe. Za potpunu samostalnost pri operacijama sigurno će im trebati šest mjeseci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti