Prvo liječenje na daljinu u Hrvatskoj: "Bez gnjavaže, maltretiranja po Splitu, po trajektu"

Za liječenje udaljenih pacijenata - budućnost je u telemedicini. U Splitu je u utorak održano prvo liječenje na daljinu u Hrvatskoj. I to za pacijente s dijabetesom. U online odlazak liječniku prvi su krenuli - Bračani.

DNEVNIK.hr | 06.06.2023. / 20:45

Galerija

Žurba na trajekt, pa u Split, onda u bolnicu pa nakon liječenja opet u trajektnu luku u red za ukrcaj. Odlazak doktoru u Split Bračanima, a i svim otočanima je velika muka i trošak puta.

Budućnost medicine, ne tribate ić u Split, kaže Ivo Poklepović s otoka Brača.

Bez gnjavaže, maltretiranja po Splitu, po trajektu, rekao je Jakov Kordić.

Baš tako bit će od utorka. Jer za početak samo s otoka Brača postoji i nova opcija, online pregled. Barem za dijabetičare. U bračkom Domu zdravlja u Supetru u utorak su se prvi put računalom povezali sa ambulantom za dijabetes u splitskoj bolnici Križine gdje je spremno čekala liječnica, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

Tamo će bit doktor i pacijent, a mi ovdje, i onda mi pišemo nalaz i pričamo, kaže Tina Tičinović Kurir, pročelnica Zavoda za endokrinologiju i dijabetes u KBC Split.

Ako ovaj projekt bude dobro radio, onda isto možemo surađivati s drugim kolegama, na drugim otocima, rekao je ravnatelj KBC Split Julije Meštrović.

40.000 osoba sa visokim šećerom je registrirano samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. A nisu problem samo otoci, niti je problem samo dijabetes.

Spremni smo surađivati s ostalim medicinskim granama, s ostalim specijalistima, rekao je voditelj obiteljske medicine Supetar-Brač, dr. Mladen Bonačić Sargo.

Ne samo dijabetes, jer je otok zeznut, dodaje Poklepović.

Pa bi telemedicina za razne bolesti i sve starije stanovništvo trebala i u Zagoru i sva naša udaljenija mjesta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti