U splitskom KBC-u, po prvi put, izvedena prilično komplicirana renalna denervacija

Metoda renalne denervacije se može koristiti za sve pacijente koji ne žele uzimati lijekove za arterijsku hipertenziju, žele smanjiti broj lijekova za povećani tlak i unatoč svim lijekovima koji uzimaju arterijski tlak ne mogu dobro regulirati te je i dalje povećan.

Martina Čizmić | 13.12.2023. / 15:13

Tim KBC Splita koji je odradio ovu zahtjevnu operaciju (Foto: KBC Split)

Prvi put u Kliničkom bolničkom centru Split napravljena je renalna denervacija, a to je tek drugi put u Hrvatskoj da je napravljena lijevim transradijalnim putem, pohvalili su se iz tog KBC-a.

Kako su istaknuli, radi se o novoj proceduri na svjetskom nivou koja je prilično komplicirana, a tim koji ju je odradio u KBC Split sastojao se od: interventnog kardiologa KBC-a Split dr. sc. Domagoja Markovića, pročelnika Zavoda za ishemijske bolesti srca KBC-a Split dr. sc. Franje Runjića, proktora za renalnu denervaciju doc. dr. sc. Dražena Perkova te interventnih kardioloških inžinjera i medicinskih sestara.

Dr. sc. Domagoj Marković je interventni kardiolog koji je proceduru naučio i usavršavao u Sveučilišnoj bolnici u Zurichu (UniversitatsSpital Zürich) u Švicarskoj gdje je radio godinu dana. Dr. sc. Franje Runjić je kao pročelnik Zavoda podržao novu invazivnu metodu, organizirao interventni tim za proceduru te i sam sudjelovao u procesu, a doc. dr. sc. Dražen Perkov je interventni radiolog iz KBC-a Zagreb koji ima veliko iskustvo u renalnoj denervaciji u Hrvatskoj te je zbog kompleksnosti prve intervencije pozvan kao proktor.

U liječenju arterijske hipertenzije renalna je simpatička denervacija novost u svijetu. Minimalno je to invazivna procedura s kojom se kateterom radiofrekventnom energijom denerviraju simpatička živčana vlakna oko renalne arterije koje uzrokuju arterijsku hipertenziju. Operacija se započinje s femoralnom punkcijom te se potom kateter postavi u renalnu arteriju i onda započinje proces denervacije simpatičkih živčanih vlakana. Arterijska hipertenzija je uzrokovana povećanom aktivacijom simpatičkog živčanog sustava koji uzrokuje suženje krvnih žila u tijelu. Ovom metodom se smanji aktivnost simpatičkog živčanog sustava i automatski prošire krvne žile i smanji arterijski tlak, istaknuo je dr. Marković i nadodao da se renalna denervacija najčešće radi preko femoralne arterije osim u iznimnim slučajevima kada to nije moguće onda se radi preko lijeve radijalne arterije što je puno kompliciranije i duže.

Upravo prvi pacijent koji je operiran u KBC-u Split je imao okludiranu infrarenalnu aortu i nije bilo moguće napraviti femoralnim pristupom nego isključivo radijalnim pristupom. Operacija je uspješno prošla te je pacijent nakon same intervencije imao značajan pad arterijskog tlaka koji je odmah nakon intervencije bio u granicama normale. Pacijent je klinički ispraćen i već je sada doma uz uredne vrijednosti arterijskog tlaka uz manje lijekova za arterijsku hipertenziju nego do sada, dodao je.

Metoda renalne denervacije se može koristiti za sve pacijente koji ne žele uzimati lijekove za arterijsku hipertenziju, žele smanjiti broj lijekova za povećani tlak i unatoč svim lijekovima koji uzimaju arterijski tlak ne mogu dobro regulirati te je i dalje povećan. Svi pacijenti imaju mogućnost dobiti informaciju o proceduri i prijaviti se na proceduru preko kardioloških ambulanti ili ambulante za hipertenziju pri KBC-u Split.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti