Hyundai prikazao novi model električnog automobila

Službeno predstavljanje automobila, kada ćemo saznati sve informacije o njemu, najavljeno je za 14. srpnja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.06.2022. / 16:18

Hyundai Ioniq 6 (Foto: Hyundai)

Hyundaijev električni automobil Ioniq 5 pokazao se kao jedan od zanimljivijih automobila na tržištu koji je već osvojio i neke nagrade. Udio južnokorejske kompanije na tržištu e-vozila raste i na europskom i američkom tržištu, a da se takav pozitivan razvoj situacije nastavi i dalje, Hyundai se želi pobrinuti s novim modelom automobila kojeg su prikazali ovaj tjedan.

Hyundai Ioniq 6 (Foto: Hyundai)

Slika nije dostupna Atraktivan model velikog dosega: Hyundai službeno predstavio Ioniq 5

Iako nismo saznali puno detalja o modelu Ioniq 6, Hyundai je prikazao izgled i dizajn vozila, kao i njegovu unutrašnjost. Ono što karakterizira njegov dizajn jest aerodinamičnost, za što je Hyundai inspiraciju pronašao u starijim vozilima kakva su se prije stotinjak godina vozila u SAD-u.

Južnokorejska limuzina s električnim motorom koristi istu platformu (Electric Global Modular Platform E-GMP) za električna vozila kao i model Ioniq 5. Dok petica ima doseg od oko 505 km s jednim punjenjem, zahvaljujući aerodinamičnom izgledu, Ioniq 6 mogao bi izvući više kilometara iz jednog punjenja baterije. Naravno, više ćemo saznati kada dobijemo službene i konkretne informacije o automobilu, motoru i bateriji što će biti, prema Ars Tehnici, 14. srpnja.

Hyundai Ioniq 6 (Foto: Hyundai)

Što se unutrašnjosti tiče, automobil će imati 2 ekrana osjetljiva na dodir, svaki dijagonale 12 inča (za infotainment i za digitalnu instrumentnu ploču), no zanimljivo je da će se opcijama poput klime ili pojačavanja i stišavanja glazbe upravljati isključivo s fizičkim tipkama. Dizajner Hyundaija Sangyup Lee to je objasnio činjenicom da upravljanje s takvim opcijama putem ekrana osjetljivih na dodir dok se automobil kreće može biti opasno. Koristimo hardver za sve stvari vezane uz sigurnost. Za stvari koje nisu povezane sa sigurnosti koristimo ekrane osjetljive na dodir, rekao je Lee.

Slika nije dostupna Hyundai u suradnji s Rimac Automobilima predstavio konceptni hibridni automobil na vodik

Ioniq 6, neslužbeno, trebao bi biti jeftiniji od petice koja na američkom tržištu stoji nešto manje od 47 tisuća dolara. Njegova proizvodnja trebala bi početi u srpnju, a u prodaji na američkom tržištu trebao bi se pojaviti 2023.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti