Hyundai u suradnji s Rimac Automobilima predstavio konceptni hibridni automobil na vodik

Vision FK konceptni je hibrid s dva motora snage 670 KS koji do stotke može pojuriti za manje od četiri sekunde.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.09.2021. / 15:27

Na Hydrogen Wave Forumu Hyundai je objavio planove za novi val proizvoda i tehnologija baziranih na vodiku te su najavili “Hydrogen Vision 2040”, viziju s kojom žele doprinijeti popularizaciji vodika kao goriva tijekom sljedeća dva desetljeća. Među brojnim zanimljivim i futurističkim proizvodima, nama je posebno zanimljiv hibridni koncept Vision FK coupe. Naime, taj je model napravljen u suradnji s Rimac Automobilima u koje je, podsjetimo, Hyundai prije nešto više od dvije godine uložio 80 milijuna eura.

Slika nije dostupna Hyundaijev koncept Ponyja predstavlja fantastičnu kombinaciju retro i futurističkog dizajna

Ovo konceptno vozilo, čiji razvoj traje i dalje, trebalo bi postati osnova za Hyundaijeve automobile s pogonom na vodik koji će imati vrhunske performanse. O tim performansama najbolje govore brojke - snaga od 500kW (670 KS) koja će automobil do stotke dovesti za manje od četiri sekunde. Impresivno. Automobil ima dva motora (samo stražnji pogon), a zahvaljujući velikoj bateriji te zalihama vodika kao pogonskog goriva, bez zaustavljanja na punionicama automobil bi mogao prijeći 600 km.

Prilikom predstavljanja automobila, prvi čovjek istraživanja i razvoja u Hyundai Motor Groupu Albert Bierman posebno je spomenuo Rimac Automobile, s kojim surađuju “na različitim poljima” pa su tako zajedno radili i na modelu Vision FK. Kako je riječ o konceptnom automobilu koje je još u razvoju, Bierman kaže kako ćemo u budućnosti i na drugim automobilskim sajmovima vidjeti “evoluciju” modela Vision FK s kojim žele “pomicati granice tehnologije vodika”.

Slika nije dostupna Atraktivan model velikog dosega: Hyundai službeno predstavio Ioniq 5

Kako izgleda hibridna kombinacija s baterijom i spremnicima vodika pogledajte u priloženom videozapisu i na fotografijama, a na njoj obratite pažnju na logo Rimac Automobila na bateriji.

Izvor: Chasing Cars
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti