Velika vijest - Rimac Automobili i Bugatti udružili snage! Stvara se nova kompanija sa sjedištem u Hrvatskoj na čijem će čelu biti Mate Rimac

"Objavljujemo osnivanje nabolje kompanije hiperautomobila na svijetu - Bugatti Rimac", rekao je Mate Rimac tijekom predstavljanja ovog novog ogromnog projekta za Rimac Automobile.

Martina Čizmić | 05.07.2021. / 20:29

Rimac Automobili objavili su danas još jedan prijelomni događaj u svojoj povijesti: udruživanje s ikonom automobilskih brandova, Bugatti Automobiles, u novu automobilsku i tehnološku kompaniju.

Točno u 20 sati u Dubrovniku na tvrđavi Lovrijenac počelo je predstavljanje novog velikog projekta Rimac automobila. Naravno, riječ je o udruživanju s jednim od najpoznatijih svjetskih brendova hiperautomobila, Bugattijem.

Novi projekt predstavili su sam Mate Rimac, Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Uprave i član Uprave za financije i informatiku Porsche AG te Oliver Blume, izvršni direktor Porschea.

"Objavljujemo osnivanje nabolje kompanije hiperautomobila na svijetu - Bugatti Rimac", rekao je Mate Rimac.

"Kao izvršni direktor nove tvrtke, Mate Rimac će voditi tvrtku u budućnost. Porsche se se pobrinuti da to postane priča o uspjehu. Mate, želim ti puno sreće", poručio je Meschke.

U samo 10 godina, Rimac Automobili napredovali su od startupa i jednog čovjeka u garaži do stvaranja nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o. u suradnji s dvama od najpoznatijih i najsnažnijih automobilskih brandova na svijetu – Porscheom i Volkswagen Grupom.

Ovaj hrvatski brand dokazao je da može ne samo držati korak, nego i otvarati nove vidike, namećući drugima standarde performansi i tehnologije. Udruživanje tehničkih znanja i učinkovitog poslovanja Rimca sa 110 godina tradicije dizajna i snažnog brenda Bugattija vodi ka nastanku najznačajnije kompanije na tržištu hiperautomobila.

Rimac Grupa bit će najveći dioničar nove komapnije Bugatti Rimac d.o.o. s udjelom od 55%. Mate Rimac zadržat će svoj postojeći udjel u Rimac Grupi od 37%, Porsche ostaje na 24%, Hyundai Motor Group na 12%, a ostali investitori na 27%. Razvoj, proizvodnja i isporuka baterijskih sustava, pogonskih sklopova i ostalih EV komponenti po kojima je Rimac poznat i s kojima je stekao povjerenje brojnih proizvođača automobila bit će odvojeni u novi poslovni subjekt - Rimac Technology - koji će biti u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe. Rimac Technology ostaje neovisna tvrtka koja surađuje s brojnim svjetskim proizvođačima automobila.

Mate Rimac će biti na čelu nove kompanije. Kao glavni izvršni direktor Rimac Grupe, vodit će Bugatti Rimac i novu tvrtku Rimac Technology. S time, Mate Rimac i dalje upravlja svim segmentima poslovanja Rimac Grupe koja sada uključuje i Bugatti. Bugatti i Rimac nastavljaju kao zasebni brandovi, zadržavaju postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, doć će sjedište i sav razvoj za oba brenda biti u Hrvatskoj.

Rimac Grupa nastavit će s inovacijama, stvaranjem vlastitih hiperautomobila i razvojem sustava i tehnologija za brojne svjetske proizvođače automobila. Takva inovativna tehnologija moći će se primijeniti i u budućim Bugatti modelima.

Oba branda: Rimac Automobili i Bugatti unutar nove kompanije nastavit će razvijati modele automobila. U budućnosti će se globalno sjedište Bugatti Rimac kompanije nalaziti u novom Rimac kampusu, koji će biti i sjedište Rimac Technology tvrtke, kao i proizvodnja tehnologije i komponenti za automobile oba brenda, dok će se sklapanje Bugatti modela nastaviti u Molsheimu u Francuskoj, time nastavjaljući korištenje povijesne lokacije koja je neodvojiva od Bugatti brenda. Kampus vrijedan 200 milijuna eura, izgradive površine 100.000 m2, koji bi trebao biti otvoren 2023. godine, bit će baza svih istraživanja i razvoja budućih hiperautomobila Rimca i Bugattija. Zamišljen kao jezgra visokotehnoloških inovacija, Rimac kampus okupit će 2.500 ljudi vođenih zajedničkom znatiželjom i težnjom da dostignu krajnje granice.

Komentirajući današnju objavu, Mate Rimac, osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Automobila rekao je: "Ovo je uzbudljiv trenutak u kratkoj, ali burnoj povijesti Rimac Automobila. Toliko smo toga prošli u tako malo vremena, ali ovaj novi projekt podiže stvari na potpuno novu razinu. Rimac i Bugatti savršeno se nadopunjuju. Kao mlada, agilna i brza automobilska i tehnološka tvrtka osvojili smo povjerenje partnera i snažnu poziciju u industriji električnih tehnologija visokih performansi. S Neverom smo također dokazali da možemo razvijati i proizvoditi izvanredne hiperautomobile, koji nisu samo brzi, već i uzbudljivi i visoko kvalitetni. Bugatti ima više od jednog stoljeća iskustva u inženjerskoj izvrsnosti, ali i jednu od najimpresivnijih linija automobila."

“Nedavno smo predstavili svoj najnoviji hiperautomobil, Neveru, što je naišlo na pozitivne reakcije stručnih medija i automobilskih entuzijasta u cijelom svijetu. Stoga sam iznimno uzbuđen zbog potencijala koje donosi kombiniranje znanja, tehnologije i vrijednosti ova dva nevjerojatna branda u stvaranju nekih uistinu posebnih projekata u budućnosti. Osim stvaranja novih i uzbudljivih automobila, želimo stvoriti i iznimno uspješnu i profitabilnu tvrtku koja će biti uspješna i idućih 100 godina."

Oliver Blume, predsjednik Uprave tvrtke Porsche AG: „Kombiniramo snažnu Bugattijevu stručnost u poslovanju s hiperautomobilima s ogromnom inovativnom snagom Rimca u vrlo obećavajućem području elektromobilnosti. U ovaj zajednički pothvat Bugatti unosi svoj brand bogate tradicije, proizvode koji su ikone, bazu vjernih kupaca i globalnu mrežu zastupstva. Osim tehnologije, Rimac unosi i novi razvojni i organizacijski pristup."

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Uprave i član Uprave za financije i informatiku Porsche AG. "Prvi udjel u Rimcu kupili smo još prije tri godine i od tada smo ga sukcesivno povećavali. To nam je omogućilo da u ranoj fazi izgradimo blizak odnos s Matom i njegovim visokoinovativnim timom", kaže Meschke. "Sada imamo koristi od ulaganja. Rimac nam pomaže svojim znanjem kako bismo uspješno uveli u budućnost emotivan i važan brend Grupe. Jako sam ponosan i sretan što smo ovo zajedničko ulaganje doveli do kraja unatoč brojnim izazovima. Ovo je važan dan za Bugatti, Porsche i cijelu Volkswagen grupu."

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti