Hyundaijev patent: Automobili će se otključavati i pokretati korištenjem otiska prsta

Umjesto klasičnog otključavanja bit će dovoljno samo staviti prst na senzor postavljen na kvaku, odnosno za pokretanje bit će dovoljno samo dodirnuti posebnu tipku u kojoj je također ugrađen senzor za otiske prstiju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.12.2018. / 16:17

Hyundai (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Posljednjih godina biometrija je u potpunosti zamijenila klasičan način otključavanja pametnih telefona korištenjem PIN-ova i šifri. Umjesto upisivanja četveroznamenkastog broja, danas je dovoljno pogledati telefon ili prisloniti prst na senzor i uređaj će se odmah otključati.

Sličnu tehnologiju u budućnosti, čini se, možemo očekivati i u automobilima, a jedna od prvih kompanija koja počinje s implementacijom biometrije u svoja vozila je Hyundai. Na automobilskom sajmu koji je prošlog tjedna održan u Kini ova kompanija najavila je kako će u modelu 2019 Santa FE senzor za otiske prstiju biti postavljen na kvaku za otvaranje vrata te na tipku za pokretanje vozila – dakle bit će dovoljno samo postaviti prst na kvaku i vrata će se odmah otvoriti, a umjesto s ključem, vozilo će se moći pokrenuti dodirom prsta.

Senzori, naravno, neće biti ograničeni samo na jedan otisak prsta, već će moći pamtiti više otisaka prstiju, što je prikladno ako više ljudi u obitelji ili u kompanijama vozi isti automobil. Automobil će prema otisku prsta znati koja je osoba za upravljačem te će prema njoj podesiti sve postavke u automobilu – od pozicije sjedala i volana do temperature u vozilu koja odgovara toj osobi itd.

Na početku će opcija korištenja biometrije biti dostupna samo na kineskom tržištu, no vjerojatno će se pojaviti i na automobilima namijenjenim drugim tržištima. Kada je u pitanju biometrija i otključavanje telefona i automobila dodirom prsta, postavlja se i pitanje sigurnosti kako se ne bi dogodilo da netko samo prislonio prst na kvaku i tipku za paljenje i ukrao automobil – iz Hyundaija kažu kako stopa pogreške njihovog senzora iznosi 1:50.000, što je ista stopa pogreške kao i na Appleovim uređajima.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti