Hyundaiju Zemlja nije dovoljna: Njihovo vozilo TIGER namijenjeno je i istraživanju drugih planeta

Ako su vam NASA-ini roveri nevjerojatni, pogledajte samo što u bliskoj budućnosti priprema Hyundai.

Branimir Vorša | 10.02.2021. / 11:27

Hyundai, koji je nedavno stekao upravljački udio dionica u tvrtki Boston Dynamics koja se bavi proizvodnjom naprednih robota, otkrio je novu konceptualnu verziju svojeg četveronožnog "hodajućeg automobila". Prvi takav koncept iz Hyundaija su predstavili još 2019. godine, no čini se da su im namjere sve ozbiljnije.

Hyundai ima i poprilično pamtljiv naziv za taj koncept i zovu ga TIGER (akornim od Transforming Intelligent Ground Excursion Robot). Riječ je o drugom vozilu koje dolazi iz njihovog studija Ultimate Mobility Vehicles u Silicijskoj Dolini te prvom koje je dizajnirano da bude posve autonomno, odnosno bez prostora za vozača ili putnike.

Zapravo, koncept vozila vrlo je sličan popularnim fiktivnim robotima  Transformerima , ali bez inklinacije prema pokoravanju ljudske rase ili nečeg goreg od toga.

Iz Hyundaija smatraju da vozila s nogama imaju potencijal učiniti svijet boljim mjestom za život. Dizajn vozila je takav da ono može pristupiti zabačenim lokacijama te obavljati znanstvene istraživačke misije ili pak dostavljati hranu i medicinsku opremu tijekom prirodnih katastrofa ili drugih kriznih situacija.

TIGER-ove četiri noge imaju niz zglobova, koji vozilu omogućuju oponašanje kretanja sisavaca ili reptila po teškim terenima.

Baziran na arhitekturi modularne platforme, njegove značajke uključuju sofisticiran sustav kretanja kotača i nogu, kontrolu u svim smijerovima te čitav niz senzora za daljinsko promatranje. Može se spojiti i s bespilotnim zračnim letjelicama, koje mogu usmjeriti ili dostaviti TIGERa do nepristupačnih lokacija", ističu u Hyundaiju.

Iz kompanije tvrde da se s uvučenim nogama TIGER ponaša kao normalno vozilo s pogonom na svim kotačima te da je u takvom obliku rada i najučinkovitije u kretanju. No ako vozilo zapne i mora prijeći teren kojeg se ne može prijeći kotačima, onda će iskoristiti svoju sposobnost hodanja da se izvuče iz takve situacije i prijeđe težak teren.

No to nije sve, jer u Hyundaiju smatraju i da je TIGER zreo za misije i izvan Zemlje. Osim što može hodati po neravnom terenu, TIGER se može popeti i preko zida, prekoračiti široku pukotinu te raširiti noge na više od 4 metra te držati kabinu i teret u ravnini s njima.

No, TIGER je zasad samo u fazi koncepta i ne postoje garancije da će Hyundai ući u proizvodnju tog vozila. No, u Hyundaiju očekuju da će se ova nova klasa vozila u nardenim godinama ubrzano razvijati i rasti.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti