I u Saboru raspravljali o kibernetičkom kriminalu: "Rastuća je prijetnja temeljnim pravima građana i gospodarstvu"

U današnje vrijeme kibernetički kriminal vrlo ozbiljna prijetnja te je stoga i važna takva suradnja, posebice sa zemljama koje mogu razviti visokosofisticiranu i naprednu tehnologiju.

Hina | 24.03.2023. / 11:55

Kibernetička sigurnost, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Oporba i vladajući u petak su dali podršku zakonu o potvrđivanju Sporazuma između Vlade RH i Vlade Države Izraela o suradnji na području javne sigurnosti, upozorivši da je kibernetički kriminal rastuća prijetnja građanima i gospodarstvu te ističući potrebu zaštite osobnih podataka.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić je, predstavljajući zakon, rekao da je suradnja između Hrvatske i Izraela u borbi protiv kriminala vrlo uspješna ali se tijekom proteklih godina ukazala potreba za njenim proširenjem na području borbe protiv kriminala i osiguranju javne sigurnosti.

Internetske prevare, ilustracija - 3 Prevaranti preko vaših emocija dolaze do novca. Žrtva internetske prijevare: "Vjerovao sam joj. Mislim, još joj vjerujem..."

Pojasnio je da su Sporazumom uređena pitanja nadležnih tijela, dodatnih područja i oblika suradnje u borbi protiv kriminala i osiguranju javne sigurnosti, kibernetičkog kriminala, zaštite svjedoka, razmjene informacija i osobnih podataka.

Sporazum su 10. rujna 2019. potpisali u ime hrvatske Vlade njen potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a u ime izraelske Vlade ministar javne sigurnosti Gilad Erdan.

Petir: Proširena i produbljena suradnja između sigurnosnih agencija

Marijana Petir (Klub HDZ-a) rekla je da je Sporazumom proširena i produbljena suradnja između sigurnosnih agencija, prvenstveno ministarstava unutarnjih poslova u području kibernetičke sigurnosti te razmjene časnika i eksperata. Upozorila je i da počinitelji teških i organiziranih prekograničnih kaznenih djela pronalaze nove puteve i načine djelovanja kao i načine za izbjegavanje njihovog otkrivanja.

Kibernetički kriminal rastuća je prijetnja temeljnim pravima građana i gospodarstvu kao i razvoju uspješnog i jedinstvenog digitalnog tržišta, kazala je. Navela je i kako, uz rast internetskog poslovanja banaka i trgovina, kibernetički kriminal može predstavljati priliku za ostvarenje velike dobiti kriminalcima, a u nadolazećim godinama bi se mogle povećati prijetnje poput kibernetičkog terorizma i hibridnih prijetnji.

Računalna sigurnost, ilustracija Stručnjak za kibernetičku sigurnost upozorava: Krađe identiteta sve su sofisticiranije, evo kako se zaštititi

I Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorio je da je u današnje vrijeme kibernetički kriminal vrlo ozbiljna prijetnja te je stoga i važna takva suradnja, posebice sa zemljama koje mogu razviti visokosofisticiranu i naprednu tehnologiju. No, smatra i da bi tu trebalo imati i obzira prema ljudskim pravima i pravu građana na privatnost.

Stoga je predložio amandman da se prilikom aktivnosti za nabavu opreme i usluga u taj zakon doda da je tijelo zaduženo za provedbu tog sporazuma dužno prije nabave opreme usluga napraviti procjenu učinaka uporaba te opreme i usluga u odnosu na poštivanje ljudskih prava građana. Također, trebalo bi provesti test razmjernosti od legitimnog interesa kojim se definira pod kojim se vezanim za poštivanje ljudskih prava pojedina oprema i usluge mogu koristiti u zemlji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti