Prevaranti preko vaših emocija dolaze do novca. Žrtva internetske prijevare: "Vjerovao sam joj. Mislim, još joj vjerujem..."

Dnevniku Nove TV obratio se mladić koji je postao žrtva internetske prijevare. Iako je novac već uplatio, želi upozoriti druge kako ne bi nasjeli na isto. Policija ponavlja kako je riječ o već poznatim metodama prijevare te da je oprez jedini način da sačuvamo svoj novac. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

DNEVNIK.hr | 23.03.2023. / 21:49

Galerija

Djeluje sve u početku normalno i sve ostalo, a poslije toga potražuju neki novac od vas za vizu, za premještaj u vašu zemlju, govori da će biti vaša djevojka ili se oženiti za vas.

Gotovo svaka internet prijevara tako počinje. Na posljednju je nasjeo mladić uvjeren da osoba s druge strane želi romantičnu vezu.

Vjerovao sam joj. Mislim, još joj vjerujem. Rekla je da imala neku avionsku nesreću i njezina ambasada je isto također rekla da sam ja glavni i odgovorni krivac zbog ove situacije, rekao je u prilogu reporterke Dine Ćevid i dodao da su tražili novac za njezino liječenje i hotelske troškove.

Novac je uplatio, navodi.

Prevara Iz policije objasnili koja je najučinkovitija zaštita od računalnih prijevara

Ali cilj prevaranata je samo jedan - novac, a ne ljubav. Prvi korak je lažni profil na nekoj društvenoj mreži s kojeg kontaktiraju žrtve.

U svim tim slučajevima, ali apsolutno svim slučajevima nije se radilo o stvarnoj osobi, radilo se o prijevari, upozorava voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Renato Grgurić.

Radi se o zakonu velikih brojeva, ako komunicirate istovremeno sa stotinjak osoba - uvijek će nekoliko osoba, nažalost, uplatiti novac, dodaje.

Jednom kad novac ode, nemoguće ga je vratiti

Jednom kad novac ode izvan granica Hrvatske gotovo ga je nemoguće vratiti, ali policija upozorava da se ovakve prijevare prijavljuju jer se počinitelj može locirati.

Kod ovih tzv. romantičnih prijevara, u gotovo svim slučajevima počinitelji su bili iz Zapadne Afrike, Senegal, Obala Bjelokosti, Toga i radi se o kriminalnim organizacijama koje su i prije interneta radili prijevare, samo su se sad prilagodile novim medijima, navodi Grgurić.

Žrtva internetske prijevare s kojim je razgovarala ekipa Dnevnika Nove TV novac je uplaćivao preko Trust Walleta.

Romantična prijevara, ilustracija Sve veći i češći problem: Osobe željne ljubavi postaju žrtve prevaranata na internetu

Trust Wallet je aplikacija koja daje uvid u podatke koji su u njoj samo osobi koja ima korisničke podatke za prijavu za taj wallet. Nije sklona nadzoru kao što su bankovni računi ili neke aplikacije koje su direktno povezane s bankama. Dosta često se takvi alati koriste kako bi se maksimalno prikrili tragovi otkuda dolazi ta prevara. Najčešće te prijevare idu kroz kriptovalute, bitcoine ili nešto slično zato što je to teže povezati s osobom, kazao je Mislav Major, inženjer za računalnu sigurnost CARNet-a.

U prošloj godini zabilježeno je više od 1500 kibernetičkih napada.

Od kojih su 1400 računalne prijevare i one su 2022. u odnosu na prethodnu godinu rasle u po stopi od 23 posto i očekuje se da tu neće stati, rekao je Grgurić.

Policija ponovno upozorava - u virtualnom svijetu ponašajte se još opreznije nego u stvarnom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti