Sve veći i češći problem: Osobe željne ljubavi postaju žrtve prevaranata na internetu

Muškarac je priznao krivnju i rekao da je ideju za prijevaru dobio pogledavši na platformi Netflixov dokumentarni film "The Tinder Swindler".

Hina | 15.02.2023. / 08:08

Romantična prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

Španjolska policija uhitila je 39-godišnjeg muškarca koji je preko aplikacije za upoznavanje Tinder od 35-godišnje žene izvukao 57.000 eura, što je sve učestaliji način prijevare zaljubljenih i osamljenih osoba.

Maria iz Teulade, gradića s 12.000 stanovnika na jugoistoku Španjolske, stupila je prije nešto više od godinu dana preko mobilne aplikacije za upoznavanje Tinder u kontakt s 39-godišnjim muškarcem, također Španjolcem. Nekoliko dana kasnije razmijenili su brojeve mobitela kako bi nastavili izravno komunicirati.

Internetska prijevara, ilustracija Povjerovala slatkim pričama "virtualnog muškarca", pa ostala bez više od 100 tisuća kuna

Prolazilo je vrijeme, a Maria je bivala sve uvjerenija da se doista sviđa tom muškarcu, premda se nikada nisu susreli uživo uz isprike o poteškoćama na poslu ili privatnim razlozima te uvjeravanja da je njihova sentimentalna veza postojana.

Maria, uvjerena već kako su par te da će u bliskoj budućnosti formirati obitelj, na njegov zahtjev za financijskom pomoći počela mu je uplaćivati novac. On je tvrdio da će joj ga vratiti prodajom nekretnine. Dug se nakupljao, a on je nastavljao tražiti još novca.

Maria se tada obratila policiji shvativši da je vjerojatno žrtva prijevare.

Policija je otpočela akciju kodnog imena "Romanticos" pa uvidjela da je ta "ljubavna veza" trajala 14 mjeseci. Maria i njezin "dečko" razmjenjivali su dnevno po 350 poruka. Ona mu je osam mjeseci uplaćivala novac, ukupno 57.000 eura. Policija je otkrila da je muškarac nakon primljenih uplata podizao novac i držao ga kao gotovinu, nastojeći prikriti trag.

Ljubav na internetu, ilustracija Upoznala "vlasnika tvornice automobila u Francuskoj" na društvenim mrežama pa ostala bez nekoliko stotina tisuća kuna

Agenti su otkrili da živi u primorskom mjestu Guardarmar del Segura, udaljenom 120 kilometara od Teulade, u kojoj stanuje Maria. Upali su mu u kuću te otkrili da ondje živi sa svojom stvarnom 39-godišnjom djevojkom, koja je znala za prijevaru i koristila se uplaćenim novcem. Policija je detaljno pregledala njihove mobitele i bankovne račune te ih uhitila.

Muškarac je priznao krivnju i rekao da je ideju za prijevaru dobio pogledavši na platformi Netflixov dokumentarni film "The Tinder Swindler". Film govori o muškarcu iz Izraela koji je na sličan način varao bogate žene iz skandinavskih zemalja koje su čeznule za ljubavlju.

Ovakva vrsta prijevara drastično je porasla od izbijanja koronavirusa jer su ljudi počeli više boraviti doma, osjećati se osamljenijima i koristiti nove tehnologije komuniciranja, rekao je glasnogovornik policije koja je sudjelovala u ovom slučaju. Imali smo sreće što su prevaranti bili ovdje u blizini, u Španjolskoj. Mogli su biti, recimo, u Senegalu, što bi bitno otežalo istragu i uhićenje, dodao je.

Policija ovu vrstu prijevara naziva engleskim imenom "Romance Scam".

Prevaranti steknu žrtvino povjerenje, uvjere je u ljubavnu vezu. Zatim traže novac, obećavajući da će ga vratiti, no to nikada ne učine, napominje glasnogovornik.

Dvoje 39-godišnjih prevaranata, oboje državljana Španjolske, bit će uskoro izvedeni pred lokalnog suca. Muškarac je već bio prijavljivan zbog drugih prijevara, a ovo mu je bio prvi pokušaj ove vrste.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti