Iako je uporaba AI-ja u financijama još uvijek u povojima, potreban je njezin nadzor i regulacija

Implementaciju umjetne inteligencije u cijelom financijskom sustavu treba pozorno pratiti, poručuju iz Europske središnje banke.

Hina | 15.05.2024. / 15:35

Europska središnja banka
Europska središnja banka (Foto: Afp)

Uporaba umjetne inteligencije u financijama još je u povojima, ali je treba nadzirati i eventualno regulirati kako bi se spriječilo nanošenje štete potrošačima i osiguralo pravilno funkcioniranje tržišta, objavila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).

ECB je prepoznao niz prilika za banke i druge financijske institucije u korištenju generativne umjetne inteligencije, poput vrhunske obrade informacija, učinkovitije korisničke usluge, pa čak i veće sposobnosti uočavanja kibernetičkih prijetnji.

No također je upozorio na rizike koji uključuju "učinak stada", pretjerano oslanjanje na ograničeni broj pružatelja usluga i sofisticirane kibernetičke napade.

Stoga implementaciju umjetne inteligencije u cijelom financijskom sustavu treba pozorno pratiti kako se tehnologija razvija, navodi ECB u članku objavljenom u sklopu svoje redovite revizije financijske stabilnosti.

Možda će biti potrebno razmotriti i regulatorne inicijative postanu li očiti tržišni nedostaci koji se ne mogu riješiti trenutnim bonitetnim okvirom, upozorava ECB.

Europska unija je formulirala prva svjetska pravila o umjetnoj inteligenciji, koja će sustave opće namjene i visokorizične AI sustave prisiliti da budu u skladu s posebnim obvezama transparentnosti i zakonima EU-a o autorskim pravima.

No ECB smatra da je za sada usvajanje takvih sustava od europskih financijskih kompanija tek u ranoj fazi.

Tržišni kontakti pokazuju da bi financijske institucije europodručja mogle biti sporije u usvajanju generativne umjetne inteligencije, s obzirom na niz prethodno razmatranih rizika kao i s obzirom na potencijalne reputacijske rizike, dodaje ECB.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti