Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u srijedu da je COVID-19 i dalje hitno globalno stanje, gotovo tri godine nakon što je prvi put proglašeno.

Povjerenstvo za hitna stanja WHO-a 30. siječnja 2020 proglasilo je izvanredno stanje zbog covida-19. Takva odluka pomaže ubrzanju istraživanja, financiranja i međunarodnih javnozdravstvenih mjera za suzbijanje bolesti.

Agencija UN-a rekla je proteklih mjeseci da, iako broj slučajeva pada u dijelovima svijeta, zemlje i dalje moraju biti na oprezu i nastojati cijepiti svoje najugroženije stanovništvo.

Testiranje na COVID-19, ilustracija Stručnjaci sve zabrinutiji: Prijeti li Europi novi val COVID-19?

Iako je javna percepcija da je pandemija završila u nekim dijelovima svijeta, ona ostaje javnozdravstveni događaj koji i dalje negativno i snažno utječe na zdravlje svjetske populacije, rekao je odbor WHO-a.

Uočeno je da je, iako je broj tjednih smrtnih slučajeva najniži od početka pandemije, i dalje visok u usporedbi s drugim virusima.

Ova nas je pandemija već prije iznenadila i vrlo vjerojatno bi se to moglo ponoviti, rekao je novinarima glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju