Idete na skijanje? Evo kako sigurno surfati na javnoj Wi-Fi mreži

Štitite svoje podatke i budite oprezni. Nikad ne znate tko vreba na otvorenim mrežama.

Martina Čizmić | 15.01.2018. / 09:05

Surfanje na internetu (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Bez obzira na to jeste li na putovanju u inozemstvu ili jednostavno sjedite u omiljenom kafiću, velika je vjerojatnost da ćete se u nekom trenutku spojiti na otvorenu bežičnu mrežu. Barem da provjerite e-mail ili društvene mreže.

No kad se spajamo na otvorene bežične mreže, više razmišljamo o tome kako ćemo uštedjeti nešto svog podatkovnog prometa na pametnom telefonu ili laptopu nego o opasnostima koje vrebaju na takvoj nezaštićenoj mreži.

To ne znači da trebate izbjegavati otvorene bežične mreže. Dapače, iskoristite njihovu prisutnost, ali pri tome vodite računa o nekoliko stvari.

Tražite lokot

Prije no što odlučite putem takve otvorene bežične mreže poslati svoje podatke (poput lozinke, korisničkog imena ili nečeg još osjetljivijeg), pobrinite se da surfate s lokotom.

Ne, ne mislimo da morate staviti lokot na računalo ili pametni telefon, već na lokotić koji označava surfanje na sigurnoj vezi.

Kako aktivirati sigurnu vezu? Jednostavno u adresu internetske stranice koju posjećujete nakon početnog http, dodajte slovo s i ponovno učitajte stranicu. Sada biste uz adresu stranice trebali vidjeti i mali lokot (najčešće zelene boje). Ako ga nema, radije nemojte posjećivati tu stranicu dok ne ostvarite sigurnu vezu.

Budite virtualni

Ako se često koristite takvim otvorenim mrežama, iskoristite mogućnost stvaranja VPN-a (Virtual Private Network) odnosno virtualne privatne mreže.

Na internetu postoji cijeli niz besplatnih alata koji mogu stvoriti vaš osobni VPN i tako zaštititi vaše podatke na bilo kojoj mreži, pa čak i onoj za koju ste sigurni da je zaštićena.

Razmislite prije spajanja

Mnogi imaju stalno uključenu opciju spajanja na bežične mreže, što ne samo da opterećuje bateriju već ih i izlaže dodatnoj opasnosti da se spoje na lažni hotspot, zbog čega će biti izloženi hakerskom napadu ili krađi podataka.

Zato u postavkama svog pametnog telefona ili prijenosnog računala isključite opciju automatskog povezivanja na otvorene bežične mreže. Da, to znači da ćete svaki put sami morati obaviti spajanje, ali to će ujedno i značiti da se vaš uređaj ne može spojiti na neku bežičnu mrežu bez vašeg znanja.

I na kraju, štitite svoje podatke i budite oprezni. Nikad ne znate tko vreba na otvorenim mrežama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti