Indeks zadovoljstva vozača: U ovim zemljama izbjegavajte vožnju automobilima

Kompanija Waze na temelju informacija više od 50 milijuna vozača objavila je u kojim su zemljama i gradovima najbolji prometni uvjeti, a u kojima bi trebalo izbjegavati sjedanje za volan

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.10.2015. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kompanija Waze poznata je po svojoj aplikaciji koja sudionicima u prometu daje prikaz stanja na prometnicama u realnom vremenu te njeni korisnici, kako bi olakšali situaciju drugim vozačima, putem Wazea prijavljuju informacije poput prometnih nesreća i zastoja, odnosno upozoravaju ih na policijske radare i patrole. Na ovaj način vozači u stvarnom vremenu dobiju informacije o prometnicama u kojima su najveće gužve tako da ih mogu na vrijeme zaobići i koristiti se drugim i bržim putevima. Waze je u kratko vrijeme postao iznimno popularan te su prije dvije godine na njega bacile oko najveće tehnološke kompanije, a najuporniji (i novčano najizdašniji) bili su Googleovci koji su 2013. preuzeli ovu kompaniju i aplikaciju. Iz Wazea su prošlog tjedna, na temelju informacija koje korisnici dijele putem njihove aplikacije, objavili prvi 'indeks zadovoljstva vozača' za koji su koristili informacije više od 50 milijuna vozača iz 32 zemlje i 167 velikih gradova.

Indeks zadovoljstva vozača temelji se na količini prometa i učestalosti prometnih nesreća, kvaliteti i infrastrukturi cesta, sigurnosti vozača prema broju nesreća i vremenu, uslugama poput dostupnosti benzinskih postaja i pronalaženju parkinga, cijeni goriva te količini pomoći i zadovoljstva Waze zajednice (to su nazvali 'Wazeyness'). Jedno istraživanje Wazea bilo je usmjereno na 'najbolje i najgore iskustvo vožnje', odnosno zadovoljstvo vozača te je prema ocjenama korisnika, država s najboljim uvjetima vožnje Nizozemska s ocjenom 7,9 (Latvija je ocijenjena sa 7.3 SAD i Švedska sa 7.2 itd.), dok se na dnu ove ljestvice nalaze Venezuela (3,1), Guatemala (3.0), a 'najgora zemlja za vozače' jest Salvador koji je ocijenjen samo s 2.1 – problemi ove zemlje su velike i česte gužve, nedostatak usluga te iznimno loša cestovna infrastruktura. Što se svjetskih gradova tiče, najbolje su ocijenjeni Phoenix (ocjena 8), Greensboro (8), Dallas (7.9) i Amsterdam (7.9), dok dno ljestvice pripada Medellinu (2.7), Caliju (2.6) i San Salvadoru (2.1). Prema količini prometa i uvjetima vožnje, u vrhu se nalaze Nizozemska, Slovačka, Švedska i Češka, dok su na dnu ljestvice Salvador, Venezuela, Guatemala i Filipini.

Iako je riječ o podacima iz samo 32 zemlje (među njima nema Hrvatske) te iako se neki američki novinari ne slažu s dijelom rezultata i smatraju kako su brojke za SAD i američke gradove puno bolje i optimističnije nego je stanje u stvarnosti, ovo istraživanje ipak nam daje uvid u gradove i zemlje u kojima često vlada kaos na prometnicama, ali i kao upozorenje da je, ako posjećujete navedene zemlje, bolje ne sjedati za volan, već koristiti taksije ili javni prijevoz.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti