Indija uspješno lansirala misiju Chandrayaan-3, žele postati prva zemlja koja će letjelicu spustiti na Mjesečev južni pol

Indija je na dobrom putu pridružiti se ekskluzivnom klubu nacija koje su postigle meko slijetanje na Mjesec, uključujući Sjedinjene Države, Rusiju i Kinu.

Branimir Vorša | 14.07.2023. / 13:22

Chandrayaan-3
Chandrayaan-3 (Foto: Afp)

Indijska svemirska agencija, ISRO, pokrenula je misiju Chandrayaan-3 u svojoj potrazi da postane prva zemlja koja će spustiti rover na Mjesečev južni pol. Lansiranje je obavljeno u svemirskom centru Satish Dhawan u Sriharikoti na istočnoj obali Indije te predstaavlja značajan korak naprijed nakon neuspjelog pokušaja prije tri godine.

Ako uspije, Indija će se pridružiti ekskluzivnom klubu nacija koje su postigle meko slijetanje na Mjesec, uključujući Sjedinjene Države, Rusiju i Kinu. Očekuje se da će lender stići do Mjeseca oko 23. ili 24. kolovoza.

Predsjednik ISRO-a Sreedhara Panicker Somanath izrazio je svoj entuzijazam rekavši kako je Chandrayaan-3 započeo svoje putovanje. Lansiranju je putem interneta svjedočilo više od 1,4 milijuna ljudi, što je pokazalo veliko zanimanje za indijske napore u istraživanju svemira.

Premijer Narendra Modi oglasio se na društvenim mrežama prije lansiranja kako bi izrazio svoju potporu, rekavši da će misija nositi nade i snove naše nacije. Ova misija ima poseban značaj, jer slijedi inicijativu indijske vlade za privlačenje privatnih ulaganja i jačanje ambicija Indije u svemirskom sektoru.

Ubrzo nakon polijetanja, kontrola misije ISRO potvrdila je da je lender ušao u Zemljinu orbitu, pripremajući se za putanju prema Mjesecu sljedećeg mjeseca. Misija Chandrayaan-3 ima za cilj istražiti južnu polarnu regiju Mjeseca, područje bogato potencijalnim resursima poput vodenog leda, koji bi mogli podržati buduće misije, pa čak i svemirsku postaju.

Jitendra Singh, zamjenik indijskog državnog ministra za znanost i tehnologiju, istaknuo je značaj lansiranja. "Kako Majka Indija ulazi u sljedećih 25 godina, obećava da će igrati vodeću globalnu ulogu u scenariju svijeta u nastajanju", poručio je Singh.

Prethodna misija, Chandrayaan-2, uspješno je postavila orbiter 2020. godine, ali se suočila s neuspjehom kada su se njegov lander i rover srušili na površinu Mjeseca. Zanimljivo, trenutna misija namjerava sletjeti blizu iste lokacije na kojoj je prethodna misija naišla na poteškoće.

Svemirskoj letjelici Chandrayaan-3 trebat će otprilike 15 do 20 dana da uđe u Mjesečevu orbitu. Kad stigne tamo, lender težak 1500 kilograma spustit će se na površinu i pokrenuti rover sa šest kotača težak 26 kilograma. Rover će istraživati Mjesečev teren, prikupljati i slati ključne podatke natrag u ISRO-vu kontrolu leta.

Dok misija ima za cilj otkriti važne informacije o Mjesečevom južnom polarnom području, Mylswamy Annadurai, direktor projekta prve misije Chandrayaan, naglasio je da indijski svemirski program ima šire ciljeve koji obuhvaćaju znanost, tehnologiju i budućnost čovječanstva.

S misijom Chandrayaan-3, Indija kreće u značajan korak prema istraživanju Mjeseca, pokazujući svoju odlučnost da doprinese globalnim svemirskim nastojanjima i unaprijedi svoje znanstvene i tehnološke sposobnosti.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti