Infrastruktura budućnosti: Krajem godine otvara se zračna luka za leteće taksije i dronove

Plan Urban Air Porta je tijekom sljedećih 5 godina otvoriti čak 200 takvih zračnih luka za letjelice koje polijeću i slijeću vertikalno. U Velikoj Britaniji, ali i drugim državama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2021. / 08:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Budućnost prijevoza donosi brojne zanimljive i sve donedavno nezamislive stvari. Autonomni automobili testiraju se već godinama i milijuni prijeđenih kilometara pokazali su nevjerojatan napredak tehnologije, a sve se više govori i o - letećim automobilima. Za obje te kategorije vozila potrebno je donijeti regulativu, ali i, koliko je to moguće, prilagoditi infrastrukturu.

Slika nije dostupna Krajem desetljeća leteći taksiji letjet će iznad glava stanovnika Los Angelesa i New Yorka

Britanska vlada nedavno je raspisala natječaj u kojem je htjela vidjeti smjer u kojem kompanije razmišljaju o infrastrukturi budućnosti, odnosno kako su zamislile da bi mogla izgledati zračna luka za leteće automobile. U prvom redu misli se na leteće taksije te dronove za prijevoz tereta. Iako zvuči previše futuristički, takve se letjelice već testiraju, a Hyundai je komercijalne modele najavio za 2028. godinu. Vremena je, čini se, puno, no već sad potrebno je ulagati milijarde u tehnologiju i testiranja samih letjelica/dronova, ali i u prateću infrastrukturu.

Na natječaju su pobijedili Hyundai i Urban Air Port koji će u Coventryju početi s gradnjom zračne luke Air-One za leteće automobile i dronove. Objekt bi trebao biti gotov već do studenog, kada će otvoriti svoja vrata, a osim što će prikazati kako će izgledati zračne luke budućnosti, tu će se održavati i demonstracije s kojima će se prikazati napredak, ali i mogućnosti iskorištavanja VTOL letjelica za putnički prijevoz. Također, vidjet ćemo i kako su kompanije zamislile autonomnu logistiku koja će pratiti vozila te sustav upravljanja katastrofama.

Prema službenoj objavi iz Hyundaija, objekt koji će izgraditi zauzimat će mnogo manje mjesta u odnosu na tradicionalne helidrome i aerodrome te će koristiti manje resursa. U skladu s trendovima, objekt će biti ugljično neutralan.

Uberov leteći taksi (Foto: Uber) Već su izgubili bitku za dronove: Američka vojska ne želi Kinezima prepustiti "tehnologiju budućnosti"

Iz Urban Air Porta kažu kako je ovo samo početak jednog puno većeg i ambicioznijeg projekta u sklopu kojeg tijekom sljedećih pet godina namjeravaju otvoriti 200 takvih zračnih luka za VTOL letjelice, u Velikoj Britaniji i inozemstvu, što će, dakako, utjecati na puno bolju i bržu prometnu povezanost između gradova.

Naravno, brojne su prepreke, kako tehnološke, tako i regulatorne pred razvojem letećih automobila i taksija, no u takav oblik transporta ulaže se sve više novca, tako da se možemo nadati da ćemo za desetak i više godina na posao moći - odletjeti.

Izvor: Autocar.co.uk

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti