Već su izgubili bitku za dronove: Američka vojska ne želi Kinezima prepustiti "tehnologiju budućnosti"

Kina u potpunosti drži tržište malih dronova, a američka vojska ne želi da se isto dogodi i s električnim zrakoplovima i letećim automobilima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.03.2020. / 09:43

Uberov leteći taksi (Foto: Uber) (Foto: Uber)

Pentagon nije na vrijeme ozbiljno shvatio važnost razvoja malih bespilotnih letjelica, nisu bili proaktivni niti su pokušali iskoristiti novu tehnologiju tijekom početaka, što je odlično iskoristila Kina. Tržište se preselilo na istok te danas najveći i najkorišteniji proizvođači dronova dolaze iz Kine, što, naravno, ne odgovara Amerikancima, koji, čini se, u svakom kineskom proizvodu vide mogućnost špijunaže.

Slika nije dostupna Planovi Airbusa uključuju i hibridni električni zrakoplov

Ekipa iz američke vojske i ministarstva obrane shvatila je koliku su pogrešku napravili kada su u pitanju dronovi te ne žele da se nešto slično dogodi i s drugim nadolazećim tehnologijama budućnosti. Među inim, to se odnosi i na električne zrakoplove i leteće automobile, tj. zrakoplove koji će moći polijetati i slijetati vertikalno. Takva tehnologija jednom bi se mogla koristiti i u vojne svrhe, na početku za opskrbu, prijevoz ranjenika, evakuacije ljudi u katastrofama ili za primjerice gašenje požara, a s vremenom i u samim borbama. Zbog toga je važno da se istraživanje i razvoj ne presele na istok, već ostanu u granicama SAD-a.

Američko ratno zrakoplovstvo u sklopu programa Agility Prime tako želi pomoći svim kompanijama koje razvijaju tehnologiju i inovacije povezane s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem te električne zrakoplove, za civilnu i vojnu uporabu. Vojska zahtijeva zrakoplove brzine do 320 km/h koji bi mogli letjeti najmanje jedan sat i prevoziti između tri i osam ljudi.

Pomoć neće biti financijska jer smatraju da ionako već ima dovoljno investitora kojima je to tržište zanimljivo, već će pružiti pomoć pri testiranju i certifikaciji zrakoplova. Također, zrakoplovstvo nudi svoju "ekspertizu o strategijama proizvodnje", tj. stručne savjete o tehnikama proizvodnje koje su najbolje za različite materijale, pomoći će i sa sustavima sigurnosti, kao i provjeri za potencijalnu vojnu primjenu tehnologije.

Pipistrel Alpha (Foto: Pipistrel) Let u budućnost: Norveška najavila početak razdoblja električnih zrakoplova

U ratnom zrakoplovstvu nadaju se da će početi s testiranjem električnih zrakoplova s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja do 2023. godine, a ranije su i neke druge kompanije, poput Ubera, najavile da će između 2023. i 2025. godine pokrenuti servis za leteće taksije.

Izvor: Wired
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti