Let u budućnost: Norveška najavila početak razdoblja električnih zrakoplova

Brojni Norvežani već uživaju u svim prednostima električnih automobila, a želja ministra prometa ove zemlje jest postupno uvođenje električnih zrakoplova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.06.2018. / 17:58

Pipistrel Alpha (Foto: Pipistrel) (Foto: Pipistrel)

Velike automobilske kompanije sve više resursa usmjeravaju prema razvoju električnih vozila koja će u budućnosti dominirati cestama diljem svijeta. Iako će ovaj proces biti prilično dug, jednom bi, barem u velikom broju zemalja, električni automobili u potpunosti trebali zamijeniti vozila s benzinskim i dizelskim motorima.

Zemlja s trenutno najvećim udjelom električnih automobila u odnosu na ukupan broj vozila na tržištu je Norveška, a upravo ova zemlje želi biti jedan od pionira i kada su u pitanju električni zrakoplovi. Nakon što je u Norveškoj testiran let malog električnog zrakoplova za dvije osobe – u kojem je sjedio i ministar prometa Ketil Solvik-Olsen, iz ovog su ministarstva najavili kako već do 2025. godine žele omogućiti komercijalne letove e-zrakoplova.

Solvik-Olsen ovaj je let nazvao dokazom kako se stvari brzo mijenjaju i kreću prema zelenoj avijaciji te je podsjetio i kako najveća imena zrakoplovne industrije (Boeing i Airbus) također razvijaju električne zrakoplove. Kada se tome doda i pad cijena baterija, čini se kako bi njihov plan prema kojem će do 2040. iznad Norveške letjeti samo električni zrakoplovi i ne čini neizvediv.

Norveški ministar prometa poletio je u električnu budućnost u zrakoplovu Alpha Electro G2 slovenske kompanije Pipistrel – riječ je o avionu teškom 570 kg u kojem je let bio puno tiši nego u klasičnim zrakoplovima, no priznao je kako je u kokpitu bilo prilično skučeno, uz velike udare vjetra.

On smatra kako je ovakav tip zrakoplova koji još neko vrijeme po pitanju dosega neće moći konkurirati klasičnim avionima idealan za Norvešku na kojoj ljudi često putuju na udaljenosti do 200 km, kao i zbog činjenica da čak 98 posto električne energije dobivaju od obnovljivih izvora energije.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti