Inkubator PISMO samo raste: U pet godina uspjeli su postati središte hrvatske gaming industrije

Da je PISMO postao pravi inkubator najbolje govore podaci - trenutno je 49 otvorenih startupova, šest u postupku osnivanja, a u najavi je još desetak koji izlaze sa zadnje edukacije koja je gotova za mjesec i pol dana.

Martina Marčinko/Informer | 20.06.2021. / 11:01

Galerija

 Središte hrvatske gaming industrije je u Novskoj. Njihov poduzetnički inkubator PISMO zainteresirane uči stvarati, ali uz vrhunsku tehnologiju i stručnjake, i stvara videoigre.

Već je dvije godine kako je otvorena prva zgrada i preko godinu dana ova zgrada u kojoj se sada nalazimo. Inače, cijeli projekt već pet godina ganjamo i trudimo se da dođe do točke gdje je sad', Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA.

Građevinski radovi i opremanje PISMA ostvareni su u okviru EU projekta Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Uz gaming, PISMO nudi najam ureda i specijalizirane opreme, knjigovodstvene, savjetodavne i mentorske usluge, umrežavanje i razmjenjivanje ideja, edukacije i marketinšku podršku.

Trenutno je 49 otvorenih startupova, šest u postupku osnivanja i imamo najavu za još desetak novih koji izlaze sa zadnje edukacije koja je gotova za mjesec i pol dana, dodaje Čelan.

Jedan od polaznika edukacije je Ante kojem nije teško iz metropole putovati u Novsku kako bi stekao nova znanja i vještine.

Kad sam završio srednju školu, mene stvarno zanima programiranje od malih nogu jer sam kao mali volio igrice, a ovo mi je odlična prilika. Kad sam to vidio na vijestima odmah sam se prijavio. Prošao sam ovdje razgovor i upao. Sada idem već neka četiri mjeseca, a edukacija traje pola godine,. Nakon tih pola godine imamo završni rad i kada ga položimo dobijemo licencu i možemo se zaposliti ili otvoriti sami svoju firmu, pojašnjava Ante Tavra, polaznik edukacije u Poduzetničkog inkubatora PISMO.

Edukacije su polugodišnje, a obuhvaćaju razvojne alate koji služe izradi grafike i programiranja videoigre.

Pismo nas uči programiranju u Unity C# što nema općenito baš puno u Hrvatskoj ni u ovom dijelu Europe, regije. To nam sve Novska nudi, a druga stvar, za otvaranje vlastite firme Novska nam nudi poticaje, a još nam uz to Sisačko-moslovačka županija i HZZ to sve zbrojno su nam veliki poticaj da krenemo raditi videoigre, kaže Tavra.

Svoju videoigru u završnoj fazi ima naš sljedeći sugovornik. Nakon dovršetka ona se može testirati na jednom od virtualnih simulatora.

Nismo još koristili niti jedan od ovih, ali se dogodila prilika da smo dobili jedan projekt baš za raditi na VR simulacijama u edukativne svrhe pa ćemo vjerojatno koristiti jedan, a možda i više simulatora ovdje baš u Novskoj, dodaje Aleksandar Gavrilović, direktor tvrtke za proizvodnju videoigara.

No koristili su druge usluge ovog inkubatora.

Kada smo dobili jednog zaposlenika izvana, iz Bruxellesa, koji je došao u Hrvatsku raditi za nas bio je velik problem gdje ga aklimatizirati. Onda je Novska i općenito PISMO kao inkubator bila super prilika. Oni su mu ponudili da mu pomognu oko svih papira, osiguravanja smještaja i tako dalje, dodaje Gavrilović.

Nakon teorijskog dijela red je bio da se okušamo u praktičnom.

Nalazimo se pored virtualnih simulatora, što oni znače, čemu služe, kako ih se koristi?

Mi imamo 49 startupova. Kada oni dođu u fazi da je igra u virtualnoj stvarnosti onda je dolaze tu testirati. Ovi uređaji su od 60 do 30 tisuća eura i teško je jednom malom startupu imati takav uređaj. Tako da ovdje može iskalibrirati, provjeriti, testirati, pojašnjava Čelan.

Osim na razvoj videoigara ovaj je poduzetnički inkubator fokusiran i na razvoj metalne industrije. Ideja kojom se vode jest olakšati poduzetnicima poslovanje te otvoriti nova radna mjesta. Sve uz pomoć novčanih sredstava Europske unije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti