Institut Ruđer Bošković postao je "meka" za mlade i perspektivne znanstvenike

Dok se u ostatku Hrvatske bilježi "odljev mozgova", na Institutu Ruđer Bošković mogu se pohvaliti "priljevom".

Martina Čizmić | 21.12.2018. / 11:31

Institut Ruđer Bošković (Foto: IRB) (Foto: IRB)

Institut Ruđer Bošković (IRB) i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) ovih su dana potpisali sporazum o suradnji na programima učenja hrvatskog jezika za inozemne znanstvenike na IRB-u.

Rezultat je to priljeva stranih znanstvenika na ovaj najveći znanstveni institut u Republici Hrvatskoj (RH), koji se zahvaljujući ostvarenim rezultatima u znanstvenoj produkciji, privlačenju mladih znanstvenika i istraživača, povlačenju sredstava iz fondova Europske unije (EU) te suradnji s industrijom pozicionirao kao vodeća znanstvenoistraživačka institucija u Hrvatskoj te strateški partner Vlade RH.

Uspješne zemlje i ekonomije diljem svijeta posljednjih se nekoliko godina intenzivno se okreću prema gospodarstvu utemeljenom na znanju čime se povećava i globalna potražnja za znanstvenicima i istraživačima. Sustavi znanosti i inovacija općenito se šire, dok demografske promjene u nekim zemljama dovode do smanjenog 'priljeva mozgova'. Nažalost, u Hrvatskoj se u posljednjih 20-ak godina bilježi trend odljeva mlađeg i visokoobrazovanog stanovništva, što potvrđuju i podaci Eurostata iz svibnja ove godine. U takvim uvjetima privlačenje i zadržavanje stručnog kadra, a posebno mladih istraživača postaje jako veliki izazov, čak i za institute veličine IRB-a, objašnjava ravnatelj dr. sc. David M. Smith.

U IRB je trenutno zaposleno 906 ljudi, od čega je gotovo 60 posto znanstvenika i istraživača. Ukupno je zaposleno 446 doktora znanosti, dok je udio doktorica znanosti viši od hrvatskog, pa čak i europskog prosjeka i iznosi 58 posto.

'Priljev mozgova' na IRB

Prema broju prijava koje pristižu na natječaje za pojedino upražnjeno radno mjesto, lako se može zaključiti da je IRB jedan od najpoželjnijih poslodavaca za mlade znanstvenike u Hrvatskoj. Tako je, primjerice, 2016. godine na IRB-u bilo zaposleno ukupno 134 doktoranda i poslijedoktoranda, 2017. godine 140, dok je u 2018. godini zabilježen rast od čak 49 posto s brojkom od ukupno 209 zaposlenih doktoranada i poslijedoktoranada.

Također, u posljednjih nekoliko godina IRB bilježi pozitivan trend rasta inozemnih znanstvenika i istraživača kojih je trenutno zaposleno trideset i petero. Od toga ih je čak trinaestero stalno zaposlenih, a troje vodi vlastite istraživačke grupe i laboratorije.
Svi ovi pokazatelji rezultat su sustavne strategije IRB-a prema jačanju izvrsnosti te korištenju sredstava iz fondova EU, posebno u slučaju iskorištavanja mogućnosti zapošljavanja koje se nude iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali (OPULjP).

Partnerstvo s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Upravo zahvaljujući rastućem broju inozemnih znanstvenika, IRB i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje ovih su dana potpisali Sporazum o međuinstitucionalnoj suradnji na održavanju programa učenja hrvatskog jezika za inozemne znanstvenike na IRB-u.

Inicijativa za organizacijom programa učenja hrvatskog jezika motivirana je iskustvom znanstvenika IRB-a koji su po povratku s usavršavanja u inozemstvu često naglašavali kako im je ovakvo organizirano učenje jezika od strane institucije na kojoj su boravili bilo korisno. Potaknuti dojmovima naših 'Ruđerovaca' kao i potrebama te interesom stranih znanstvenika na IRB-u pokrenuli smo ovaj program, objašnjava dr. Smith.

Rado smo prihvatili inicijativu 'Ruđera' da znanstvenici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u sklopu međuinstitucionalne suradnje organiziraju učenje hrvatskoga jezika za inojezične znanstvenik IRB-a. Držimo da je i to jedan od načina promidžbe ljepota i vrednota hrvatskoga jezika, čija je sustavna skrb temeljna djelatnost Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, zaključio je dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti