Intervju Kathy Simpson: Nema magične formule koja će riješiti pitanje žena u IT-u, ali značajno je već to što govorimo o tom problemu

Teško je govoriti o inovaciji u tehnologiji u proteklih 10 godina jer se toliko toga promijenilo, ističe Kathy Simpson.

Martina Čizmić | 30.03.2018. / 09:02

Kathleen Simpson (Foto: Shift) (Foto: Shift)

Uoči Shift Developer Conference 2018., najvećeg regionalnog okupljanja developera, koje se održava 31. svibnja i 1. lipnja ove godine u Splitu, imali smo prilike porazgovarati s Kathy Simpson, direktoricom product managementa u GitHubu.

Porazgovarali smo o tome kakve veze ima filozofija i programiranje, ali i o problemu nedostatka žena u IT-u.

Kako netko dođe od filozofije do programiranja? Što vas je gurnulo u IT?

Ne bih nužno rekla da sam s filozofije prešla na programiranje. Tehnologija je uvijek bila konstanta za mene, otkako sam bila mala djevojčica. Odrasla sam na Aljaski, koja je, mislili biste, izolirana od tehnologije, ali nije tako. Aljaska je dom nekih od najinovativnijih znanstvenih i tehnoloških kompanija. Moj otac je bio voditelj mrežnih sustava u novinama u jednom od najvećih gradova na Aljaski - Anchorageu. Bili smo prva kuća u susjedstvu koja je imala pristup internetu (bio je to dial up, ali je radio!), i on bi donosio kući računalne igre koje bismo moja braća i ja stalno igrali. Najčešće smo igrali videoigre, a između nas pet bila su stroga pravila o korištenju računala, no uvijek sam se veselila prilici da se igram na računalu nakon škole. Uživala sam učeći o internetu, a s HTML-om sam se počela igrati već u osnovnoj školi. Nisam mogla vjerovati da u samo nekoliko klikova mogu razgovarati s ljudima koji se nalaze daleko od Aljaske. Bila sam navučena, pridružila sam se timu Žene u znanosti i tehnologiji u srednjoj školi (i postala njegova predsjednica) i od tad se više nisam osvrtala.

Jeste li ikad koristili svoje poznavanje filozofije u svom radu u IT-u? Je li vam ono pomoglo ili odmoglo?

Kad sam krenula na fakultet, zapravo sam željela raditi sa životinjama, posebice čimpanzama. Tako da sam završila na odjelu filozofije gdje sam radila na lingvistici i komunikaciji. Tijekom studija, tehnologija je uvijek bila negdje u pozadini. Dobila sam posao u znanstvenoj knjižnici kako bi ponovno napravila internetsku stranicu knjižnice i tada sam naučila kako je razvoj softvera isplativ posao! Zahvaljujući radu u knjižnici, platila sam si studij. Mogla sam raditi nešto u čemu sam uživala i, istovremeno, nastaviti učiti. I dok mi je to pomoglo da razvijem svoje tehničke vještine i znanje, moj studij filozofije i fizičke antropologije pomogao mi je da dublje razumijem kako grupe mogu uspješno surađivati. Mnogo toga što radim s razvojnim alatima vezano je uz komunikacije i suradnju. Razumijevanje kako grupe rade i komuniciraju bilo je nevjerojatno vrijedno za moju karijeru.

Započeli ste karijeru u Googleu, a 10-ak godina kasnije, radite u GitHubu. Možete li nam reći koliko se IT svijet promijenio u tom vremenu?

Moja karijera u Googleu je počela na najnižim razinama. Radila sam u google.com timu i pomagala upravljati oglasnim pločama, a to nipošto nije bio glamurozan posao. Pisala sam statičke HTMI datoteke za ljudske resurse, tako da je teško usporediti inovativne promjene koje su se dogodile proteklih 10 godina s mojom ulogom u Googleu. Također, teško je govoriti o inovaciji u tehnologiji u proteklih 10 godina jer se toliko toga promijenilo: umjetna inteligencija, autonomna vozila, tvrtke koje su promijenile industriju kao što su Airbnb, Lyft, Uber, Tesla, SpaceX... lista se samo nastavlja i nadam se da nikad neće završiti.

Kathleen Simpson (Foto: Shift) (Foto: Shift)

No, kao developer, zainteresirana za rad na inovativnim i uzbudljivim projektima, mislim da bi se svatko od mojih kolega složio sa mnom da se industrija alata za developere promijenila 10 puta. Kad sam započela svoju karijeru u tehnološkom sektoru, iPhone nije postojao. Imali smo knjižnice JavaScripta, ali bile su male i svi su ih se bojali zbog sigurnosnih propusta. Git nije bio poznat, Node, nije bio poznat, AWS je možda nekome io poznat, Google App Engine nije bio poznat, a dovesti svoju aplikaciju u ruke korisnika često je značilo da morate koristiti FTP kako biste dodali svoje datoteke negdje na server (a on je vjerojatno bio pod vašim stolom). Testiranje i lansiranje softvera bilo je nešto što ljudi poput mene, front end inženjeri, nisu radili.

Sjećam se kad sam radila na projektu u agenciji 2006. godine, s prijateljem koji je bio Java developer i koji je rekao “Mislim da bismo trebali koristiti ovu novu stvar za kontrolu sourcea. Pomoći će nam da radimo asinkrono u kodu. Zove se Git.” Koristili smo Subversion (kao i mnogi drugi) i prebacivanje na drugi alat za kontrolu sourcea zvučalo je ludo. No, moj prijatelj je bio uporan i tako smo ga isprobali na nekoliko projekata. Na početku sam napravila previše pogrešaka dok sam učila kako koristiti Git, veoma velike pogreške koje bi uništile cijeli sustav za naše klijente. Onda sam otkrila GitHub. Počeli smo koristiti GitHub i on mi je u konačnici pomogao da naučim kako koristiti Git. Počeli smo raditi učinkovitije i sigurnije i otvorio mi se cijeli svijet developerskih alata.

Kad razmišljam o inovaciji na području alata za developere, moram istaknuti što je GitHub napravio za otvoreni kod. GitHub potaknuo je suradnju na softveru, koja je pokrenula nevjerojatnu količinu inovativnih primjena softvera. Naša sposobnost da stvaramo nešto novo povezana je s našom mogućnosti da surađujemo jedni s drugima. Prije GitHuba, mi (developeri) nismo imali siguran način za komunikaciju. To će me oduševljavati i sljedećih 10 godina.

Stalno slušamo kako nema dovoljno žena u IT-u, pogotovo među developerima. Kao žena, što mislite zašto je to tako?

Ne postoji samo jedan razlog zašto tvrtke u tehnološkom sektoru imaju problema s privlačenjem žena u svoje redove. Stav da možemo otkriti magičnu formulu koja će nam pomoći s ovim izazovom je loš. Institucije u različitim industrijama imaju isti problem, kao i mi u tehnološkom. Odgovor nije jednostavan već je duboko isprepleten s našom kulturom, društvom i povijesti. Ono što mogu istaknuti je da mi u tehnološkom sektoru više govorimo o tim problemima i razlikama. Koliko god bilo bolno, učimo kako se nositi s takvim izazovima.

Možemo li promijeniti takvu situaciju? Što trebamo napraviti kako bismo doveli više žena u IT?

Situacija se već mijenja. Već sam ranije spomenula kako nije lako voditi razgovore o greškama koje radimo vezano uz raznolikiju i inkluzivniju radnu okolinu, ali činjenica da vodimo takve razgovore je već napredak. Mogu govoriti o posljednjih nekoliko kompanija u kojima sam radila i za GitHub - raznolikost, inkluzija i programi pripadanja su različite inicijative koje dolaze sa samog vrha kompanija. I sama se usredotočujem i usmjeravam svoje timove da čine isto, da nastavimo identificirati, definirati, graditi i podržavati te programe.

Kad razmišljam o raznolikosti i inkluziji među developerima, razmišljam o svim različitim perspektivama koje postoje u timu koji izrađuje softver. Ne govorim samo o tome koliko je važno imati ljude različitog spola ili etničkog podrijetla, već i o raznolikosti među vještinama koje imaju, poslovnim funkcijama i organizacijskoj hijerarhiji. Treba nam mnogo različitih perspektiva kako bismo proizvod proveli kroz njegov razvoj (idea, kod, izgradnja, lansiranje). Timovi su obično sastavljeni od dizajnera, inženjera, voditelja proizvoda, testera i operativaca. Takvi timovi, sami po sebi, traže različite članove s različitim mišljenjima i različitog podrijetla i iskustva. Ali proširimo to i na ljude izvan proizvodnih timova: marketing, dokumentacija, dioničari, prodaja itd.

Postoji toliko različitih perspektiva koje čine proces izrade softvera. Google je nedavno proveo studiju o tome kako timovi u kojima rade različiti pojedinci proizvode uspješnije proizvode koji dulje preživljavaju na tržištu u odnosu na manje raznolike timove. Tako da kad razmišljam o alatima koje gradim kako bi timovi koji proizvode softver izgradili i plasirali kvalitetan softver mislim na to kako da alat bude pristupačan svakoj osobi koja ima ulogu na projektu. Izgradnja alata i sučelja koji će što ranije potaknuti na donošenje odluka unutar timova i naručitelja je najvažnija komponenta izgradnje uspješnog softvera.

Dolazite u Hrvatsku u lipnju. Što posjetitelji Shifta mogu očekivati od vašeg predavanja?

Ovo je moj prvi posjet Hrvatskoj i veoma sam uzbuđena. Govorit ću o tome kako GitHub omogućuje mobilnost developerima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti