iOS: mobilni operativni sustav koji je postavio nove standarde

Operativni sustav koji je danas gotovo svakom prošao barem jednom kroz ruke, definitivno je promijenio cijelu mobilnu industriju. U ovom podužem postu donosimo cijelu povijest Appleovog iOS-a.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 05.12.2012. / 16:12

iOS: mobilni operativni sustav koji je postavio nove standarde

Operativni sustav koji je danas gotovo svakom prošao barem jednom kroz ruke, definitivno je promijenio cijelu mobilnu industriju. U ovom podužem postu donosimo cijelu povijest Appleovog iOS-a.

Sve oči bile su uprte u Stevea Jobsa 10. siječnja 2007. kada je predstavljen originalni iPhone s velikim zaslonom osjetljivim dodir, a koji su od te godine počeli ugrađivati u svoje uređaje svi proizvođači mobilnih uređaja.

No iako je iPhone najavljen kao revolucionarni mobilni telefon, sve što je revolucionarno je bio zaslon, dok sam uređaj nije podržavao 3G, multitasking, aplikacije treće strane, niti se mogao kopirati tekst ili slati datoteke putem maila. Također korisnici su se u to vrijeme žalili radi nedostatka MMS-a koji je stigao dosta kasnije, nisu se mogli uređivati Office dokumenti i ono 'najgore', sam sustav bio je potpuno zaključan, odnosno samo developeri su imali pristup kodu.

U to vrijeme BlackBerry je žario i palio tržištem, bio je bogat značajkama i svaki poslovni čovjek imao je jedan takav uređaj u svom džepu - iPhone je bio samo novi igrač na tržištu u koji ljudi nisu polagali velike nade.

U vrijeme dok su se svi fokusirali na dobre specifikacije uređaja, Apple je imao drugačiji put - htjeli su napraviti operativni sustav koji će biti brz i intuitivan te stabilan. U svom naumu su uspjeli ne samo napraviti ono što su htjeli već se progurati među konkurencijom. Ono što je bitno za spomenuti jest da prije nego što je predstavljen iOS, pametni telefoni nisu imali zaslon osjetljiv na dodir i većinom su koristili stylus, nešto čega se Jobs zgražao.


iOS 1.0.


Prvi iOS predstavljen je sredinom 2007. godine na iPhone 2G uređaju, a glavne značajke su mu bile multitouch geste, mobilna verzija Safarija, iPod, Mape i iTunes sinkronizacija. Možda jedna od velikih stvari, a koji korisnici nisu ni primijetili, jest da iOS nije prikazivao sistemske datoteke korisnicima. Možda je zanimljivo spomenuti da je Apple u ovoj verziji predstavio tzv. 'Springboard' odnosno povratak na početni zaslon kada dva puta kliknete na 'Home' gumb.

Uslijedile su ažurirane verzije OS-a, koje su donosile bolje lokacije, multitouch tipkovnicu, no jedna od bitnijih stvari jest iTunes Wi-Fi Music Store koji je omogućavalo kupnju pjesama direktno putem uređaja. Također, u verziji 1.1.1. dodana je podrška za TV i mogućnost postavljanja kratica na dvostruki klik na Home gumb. Verzija 1.1.3. omogućila je korisnicima upravljanje početnim zaslonom, odnosno preslagivanje aplikacija po želji.


iOS 2.0.


Sredinom 2008. Apple je predstavio novu verziju operativnog sistema s kojom je stigao App Store - danas ogroman biznis za kompaniju. Iako aplikacije treće strane nisu bile novitet u to vrijeme, Apple je uspio uvjeriti developere da je njihova vizija App Storea i aplikacija općenito drugačija od ostalih, što se očito pokazalo kao dobar put za developere od koji su neki danas prerasli u megakompanije - dobar primjer je Rovio i njihov Angry Birds.

Također, Apple je sve stavio pod jednu kapu, pa su tako za razliku od ranije aplikacije bile dostupne na App Storeu gdje se moglo vrlo jednostavno pregledavati i instalirati iste. Prije App Storea aplikacije su se većinom preuzimale putem weba ili nekih trgovina aplikacija treće strane koje nisu bili najbolje integrirane u uređaje. No Apple je ovdje bio u velikoj prednosti, imao je milijune kreditnih kartica korisnika koji su kupovali preko iTunesa, tako da nije bilo teško uvjeriti njih da kupe i pokoju aplikaciju, pošto je to bilo moguće uz doslovno nekoliko klikova.

Druga velika stvar koja se dogodila u iOS 2.0 jest SDK, odnosno alati za izradu aplikacija, nakon čeka su na tržištu osvanule 3D igre, a same aplikacije postajale su kvalitetnije, bolje i pružale su nove mogućnosti. Pojavom SDK-a i povećanjem broja developera, Apple je imao još jednog asa u rukavu, a to su niske cijene aplikacija pa se tako primjerice aplikacija na App Storeu mogu kupiti po cijeni od primjerice 1 do 5 dolara, dok su prije aplikacije koštale i po 50-ak dolara.

Apple je predstavio tri verzije iOS-a 2.0, a koje su svaki puta donosile nove mogućnosti, primjerice u prvu osnovnu verziju uvedena je podrška za pretraživanje kontakata, MobileMe, podrška za Microsoft Exchange i sve prije navedeno. iOS 2.1 verzija imala je nekoliko novih stvari kao što je unaprjeđenje baterije i ispravak greške s prekidanjem poziva. No stvari su tek počele ići svojim tokom, iOS 2.0 definitivno je postavio nove standarde u to vrijeme.


iOS 3.0


Kao što je to već bio običaj, Apple je održao događaj sredinom godine, pa je tako u lipnju 2009. godine predstavio iPhone 3GS i iOS 3.0 koji je ponovo bio pun pogodak ili bolje rečeno uvedene su sve stvari koji su korisnici tražili, cut, copy/paste, pretraživanje sadržaja s uređaja putem Spotlight-a i Push obavijesti aplikacija treće strane. Također Apple je konačno uveo MMS, no ovaj servis polako je postao potpuno nebitan pošto je svaki moderniji uređaj mogao slati slike putem maila.

Glasovno biranje postalo je novitet u novom iOS 3.0, a tu su se našli i mogućnost snimanja videa, tipkovnica u horizontalnom položaju, internet tethering putem Bluetootha ili USB-a.

Pošto su leće za fotoaparat ili kameru postajale sve bolje i kvalitetnije, Apple je predstavio tap to focus u Camera aplikaciji, odnosno mogućnost automatskog izoštravanja slike. Moguće je bilo direktno kupovati filmove, TV serije i knjige preko iTunesa i pohraniti ih na uređaj, roditelji su dobili mogućnost zaštite za svoje klince, a među ostalim našlo se i nekoliko novih aplikacija primjerice kompas, te značajka 'Find my phone'.

U to vrijeme, Apple je pripremao izlazak prvog iPada, uređaj koji je uzdrmao mobilnu i PC industriju, a koji je korisnicima ponudio potpuno novo iskustvo korištenja interneta i aplikacija općenito. iOS je postao operativni sustav namijenjen za male i velike ekrane. App Store je dobio novi segment namijenjen za iPad aplikacije koji pruža puno bogatije iskustvo korištenja, pošto sam uređaj ima veliki ekran. Uz sve prije navedeno, iOS 3.2 stigao je i s novom aplikacijom za čitanje knjiga iBooks.


iOS 4.0


Četvrta velika verzija za iOS donijela je multitasking, Wi-Fi tethering, provjeravanje teksta, podršku za više Exchange računa, no definitivno u ovoj verziji naglasak je bio na multitasking i foldere za aplikacije te FaceTime, barem što se tiče softverske strane.

Ova verzija OS-a stigla je uz iPhone 4 s retina zaslonom, a koji je na prednjoj strani imao kameru - nešto što do onda nije bio slučaj na iPhone-ima. Retina zaslon je omogućio developerima da kreiraju bolje i kvalitetnije aplikacije, a sve to kako bi Apple ostao ispred konkurencije od kojih su neki sve više zaostajali za njim, a drugi im se sve više približavali.

No iako su stvari izgledale odlično na početku, javio se možda najveći problem oko antene. Ovdje se radio o 'grešci' Applea, pa su tako i sami kasnije istaknuli kako se na uređaju nisu ispravno prikazivale informacije o jačini signala. Na ovom je većina zamjerila pa je kompanija odlučila podijeliti gumene maskice za uređaje kako bi signal ostao stabilan.

Nova ažuriranja četvrte po redu verzije donosile su Game Center, iTunes Ping - sada i službeno ugašenu mrežu - HDR fotografije, osobni hotspot i još mnogo toga.


iOS 5


Ovo je možda jedna od najbitnijih verzija OS-a za Apple, no isto tako kompanija je optuživana da je ukrala ideje od Googleovog Androida. Siri je najveća novost, no iako je već prošlo jedno vrijeme, ovaj osobni asistent još uvijek nije u potpunosti dostupan svima i ne radi najbolje što može, no ovo je definitivno jedan od aduta Applea koji bi se u budućnosti mogao pokazati kao vrlo važan alat. Također, traka s obavijestima koja je dostupna potezanjem s vrha ekrana nešto je što je Android odavno imao, pa je tako Apple pokupio popriličan broj kritika fanova.

Apple je predstavio i iMessage, servis za slanje poruka koji je ograničen samo na korisnike s iOS-om, a kojim kompanija želi svoje korisnike zadržati u svom ekosistemu, za razliku od recimo WhatsUpp-a koji omogućuje slanje i primanje poruka s bilo kojeg modernijeg uređaja. U ovoj fazi konačno je omogućeno ažuriranje OS-a bez potrebe za spajanjem na računalo. MobileMe, neuspjeli pokušaj Applea na cloudu zamijenjen je iCloudom koji postaje sve bitniji dio ekosistema te omogućuje brojne pogodnosti za korisnike iOS-a, primjerice sinkronizaciju svih kontakta, mailova i slika među uređajima.

Po prvi puta Apple je duboko ugradio Twitter u svoj iOS pa je tako od ove verzije moguće tvitati uz svega dva klika, a tu je i gumb za glasnoću kao okidač za fotografiranje, Reminder aplikacija, te između ostalog i Reader, mogućnost za preglednije čitanje weba.


iOS 6


Posljednja verzija iOS 6 predstavljena je 11. lipnja ove godine, a koju su obilježili problemi s kartama. Dakle, Apple je odlučio u potpunosti izbaciti Googleove karte i zamijeniti ih svojima, koje su se pokazale lošima, što inače nije praksa kompanije ovakvog kalibra. Šesta po redu verzija dobila je duboku integraciju s Facebookom, nešto što se također dugo čekalo. U ovoj verziji naglasak je bio na unapređenje već postojećih aplikacija kao što su Siri i Notification Center, no važno je spomenuti Passbook koji se pokazao kao dobar pogodak - doduše ne u našim zemljama.

Jedan potez Applea koji je pokazao u kojem se smjeru kreće kompanija jest mogućnost obavljanja razgovora preko FaceTimea koristeći podatkovni promet, dakle osim što su 'ubili' SMS svojim iMessages servisom, sada bi se ista stvar mogla dogoditi s normalnim pozivima zahvaljujući FaceTimea-u i sličnim tehnologijama.

Prije sam pisao o tome zašto je iPod vaš sljedeći smartphone, pa predlažem da pročitate i taj članak.


Zaključak


Apple je na mobilnom tržištu kratko vrijeme, svega pet godina, no od 2007. do danas promijenio je mobilnu industriju te uveo nova pravila i nove standarde. Nokija, nekad vodeći mobilni proizvođač, našao se u velikim problemima, dok je Googleov Android jedini i pravi konkurent Appleu. Što budućnost nosi teško je predvidjeti no Apple drži dobar udio na tržištu a još uvijek nisu pravo zakoračili na najjače tržište na svijetu - Kinu.

Scott Forstall, šef razvoja iOS-a napustit će kompaniju krajem godine, tako da će operativni sustav sigurno dobiti nove promjene, pošto će o svemu odlučivati šef dizajna Jony Ive. Također, radi propusta na kartama Apple je otpustio Richarda Williamsona, što će također utjecati na taj segment operativnog sistema.

Apple sada ima dobar položaj da postane još veći igrač na tržištu, no iako mnogi sumnjaju u poslovanje Tima Cooka, drugi pak kažu kako je upravo Cook čovjek koji će Apple podići na novu razinu. Može li Apple postati prva kompanija čija će vrijednost iznositi bilijun dolara? Možda ćemo odgovor na to pitanje dobiti sljedeće godine!

Pročitajte: Android od početka do danas

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti