IoT u praksi: Plin više nećemo očitavati jednom mjesečno, već će to za nas raditi senzori

Projekt digitalizacije plinskih brojila omogućuje smanjenje troškova ručnog očitanja, prikupljanje udaljenih podataka te njihovu obradu u realnom vremenu.

Martina Čizmić | 14.07.2020. / 15:02

19.02.2020.
Brojilo (Foto: DNEVNIK.hr)

U suradnji nekoliko hrvatskih IT tvrtki i HEP Plina u Osijeku, pokrenut je najveći hrvatski projekt digitalizacije plinomjera. Cilj je do kraja godine implementirati pametne uređaje koji će omogućiti daljinsko očitanje plinomjera i time smanjiti troškove ručnog očitavanja na terenu, kao i naprednu analitiku te podići razinu korisničkog iskustva. Riječ je o projektu Interneta stvari, jedne od ključnih tehnologija digitalne transformacije.  

Spajanje na mrežu Interneta stvari pružio je hrvatski operater Sigfoxa, IoT Net Adria, dok su HEP Telekomunikacije pružile uslugu prihvata podataka na platformu za obradu podataka. Senzor koji se instalira na već postojeća plinska brojila i šalje očitanja nekoliko puta dnevno razvila je tvrtka Byte Lab, dok su Multicom i Axis provele integraciju projekta.

Partnerstvo ovih tvrtki u integraciji, razvoju hardvera i softvera rezultiralo je brzom realizacijom i osiguravanjem skalabilnosti. Nadležnost i predanost partnera IoT Net Adrije iz Sigfoxova ekosistema pokazalo se kao ključni faktor uspjeha u razvoju ovog isplativog i pouzdanog automatiziranog plinomjera, istaknuo je Damir Pećušak, izvršni direktor HEP-Plina. 
  
Projekt plinomjera, HEP Plina, prvi je primjer prednosti koju naš 0G IoT connectivity dovodi do implementacije velikih razmjera. Mješavina pametnih uređaja s više od 10 godina autonomije, naša globalna IoT mreža i sposobnosti platformi omogućavaju komunalnim tvrtkama da brzo, jeftino i sigurno spoje svoje čitače bilo gdje u državi i tako povećaju učinkovit, održivost i zadovoljstvo kupaca“, dodavši kako je najveća vrijednost projekta upravo u njegovoj skalabilnosti i brzoj primjeni koja će omogućiti ozbiljnu transformaciju plinske industrije i povećati vrijednost u cijelom lancu, od distributera do krajnjeg korisnika, naglasio je Ranko Režek, izvršni direktor IoT Net Adrije.

Projekt digitalizacije HEP Plina pokrenut je na području grada Osijeka na samo nekoliko tisuća plinskih brojila. Zanimljivost je da je na ovom projektu korištena hrvatska rješenja hardvera i softvera razvijenih od strane IT tvrtki poput Compinga koji je u suradnji s HEP Telekomunikacijama razvijao i implementirao platformu za obradu podataka, Byte Laba koji je razvio senzor za očitanje plinskih brojila, dok je veliko znanje integracijskih tvrtki korišteno u smjeru visokotehnološkog projekta u službi krajnjeg korisnika.

Projekt digitalizacije plinskih brojila omogućuje smanjenje troškova ručnog očitanja, prikupljanje udaljenih podataka te njihovu obradu u realnom vremenu, omogućujući HEP Plinu na taj način pristup strukturiranim i orkestriranim informacijama kao i lakše i brže donošenje poslovnih odluka. Korisnicima usluge HEP Plina projekt digitalizacije omogućuje uvid u realnu potrošnju, procjene troškova potrošnje kao i analitiku povijesnih i trenutnih podataka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti