Istraživači otkrili ranjivost u 4G mrežama koju ne mogu ispraviti, a ide na ruku hakerima u cijelom svijetu

Istraživači ističu kako gotovo da ne postoji jednostavan i brz način za rješavanje ovog sigurnosnog propusta.

Martina Čizmić | 24.02.2020. / 08:40

Hakerski napad (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

I dok cijeli svijet raspravlja o uvođenju 5G tehnologije u mobilnu komunikaciju, istraživači s njemačkog Ruhr-Universitat iz Bochuma otkrili su ozbiljan sigurnosni propust u tehnologiji koju već koristimo - 4G/LTE.

Da pojasnimo, 4G/LTE je standard u mobilnoj komunikaciji koji omogućuje komuniciranje i razmjenu podataka na većim brzinama, a trenutačno je u upotrebi u većem dijelu svijeta.

Njemački su znanstvenici, međutim, otkrili sigurnosni propust, odnosno ranjivost, koja može ugroziti sigurnost mobilnih telefona, tableta, ali i nekih "pametnih" kućanskih uređaja.

Hakeri mogu lažno utjeloviti pozivatelja ili primatelja poziva, aktivirati pretplate u ime vlasnika telefonskog broja, ali i pristupiti internetskim stranicama pomoću lažnog identiteta.

Kako su pojasnili, problem leži u nedostatku zaštite integriteta podataka koji se razmjenjuju između mobilnog uređaja i bazne stanice. Iako su paketi podataka zaštićeni tijekom razmjene, otkriveno je kako je moguće, zahvaljujući ranjivosti, aktivirati grešku u paketima, zbog čega se prekida enkripcija i moguće je "pročitati" sadržaj paketa.

Istraživači ističu kako gotovo da ne postoji jednostavan i brz način za rješavanje tog sigurnosnog propusta. Naime, sigurnosni propust vezan je za način na koji je dizajniran hardver na kojem počiva 4G mreža, stoga bi se ranjivost mogla ispraviti samo velikim ulaganjima, što mobilnim operaterima nikako ne ide na ruku. Također, morali bi se zamijeniti svi mobilni telefoni koji koriste tu tehnologiju, a to se sigurno neće dogoditi preko noći ni u bliskoj budućnosti.

Upravo zbog toga njemački istraživači pokušavaju ovu ranjivost ispraviti i u novom hardveru koji je dizajniran za 5G mrežu, a koja se tek uspostavlja po svijetu.

No istraživači ističu da ne treba paničariti. Kako bi hakeri iskoristili tu ranjivost, moraju biti u blizini samih uređaja, pa bi to moglo ograničiti broj uređaja koje mogu napasti. No dok istraživači nešto ne smisle, trebali bismo biti na oprezu.

Izvor: Ruhr-Universitat Bochum

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti