Istraživanje Eurostata potvrdilo: Mladi u Hrvatskoj imaju najrazvijenije digitalne vještine u Europi

Čini se da su kampanje za jačanje digitalnih vještina koje su proteklih godina bile provođene u Hrvatskoj urodile plodom.

Martina Čizmić | 15.07.2020. / 12:35

Galerija

Godinama slušamo kako su digitalne vještine neophodne za život u 21. stoljeću. To nisu samo vještine koje uključuju osnovne poznavanja rada na računalu, već mnogo, mnogo više.

Posljednje istraživanje Eurostata, koje je mjerilo razinu prosječnih i iznadprosječnih digitalnih vještina kod mladih u dobi od 16 do 24 godine pokazalo je kako su mladi u Hrvatskoj najbolji u Europi. To znači da su mladi u Hrvatskoj ostvarili izvrsne rezultate u četiri područja - informacije, komunikacija, rješavanje problema i softver.

Kako ističu iz Eurostata, 80 posto mladih u EU-u ima prosječne ili iznadprosječne digitalne vještine, što je za 24 posto više nego u populaciji općenito (od 16 do 74 godine).

Čak 97 posto mladih u Hrvatskoj ima razvijene digitalne vještine, što je više nego mladi u Estoniji, Litvi i Nizozemskoj. Na dnu ljestvice nalaze se pak Rumunjska (56 %), Bugarska (58 %) i Mađarska (68 %).

Čini se kako su kampanje za jačanje digitalnih vještina koje su proteklih godina bile provođene u Hrvatskoj, urodile plodom. Sad je samo pitanje znaju li mladi te digitalne vještine primijeniti i na tržištu rada.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti