Istraživanje Freedom House: 30 vlada manipuliralo informacijama na internetu u 2017.

Taktike dezinformacija i manipulacija igrale su veliku ulogu u izborima u najmanje 18 zemalja u prošlog godini, uključujući Sjedinjene Države, navodi se u izvješću.

Martina Čizmić | 14.11.2017. / 12:27

Cenzura na internetu (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Sve više vlada u svijetu slijedi Rusiju i Kinu manipulirajući informacijama u virtualnom svijetu i ušutkava kritičare na društvenim mrežama što je velika prijetnja demokracijama, piše organizacija za ljudska prava u studiji objavljenoj u utorak.

Studija o internetskim slobodama provedena u 65 zemalja pokazuje da je 30 vlada pribjegavalo nekom obliku manipulacije u svrhu iskrivljavanja informacije objavljene na mreži, što je porast u odnosu na lani kada su to činile 23 vlade.

Manipulacijske tehnike uključuju plaćene komentatore, tzv. "trolove", zatim automatizirane račune (što se naziva "bot"), lažne mrežne stranice s vijestima, propagandne stranice, navodi se u studiji "Sloboda na mreži" iz 2017. koju je objavio Freedom House.

Taktike dezinformacija i manipulacija igrale su veliku ulogu u izborima u najmanje 18 zemalja u prošlog godini, uključujući Sjedinjene Države, navodi se u izvješću.

Korištenje plaćenih komentatora i političkih 'botova' za širenje propagande vlade počelo je u Kini i Rusiji, a postaje globalno, kaže Michael Abramowitz, predsjednik Freedom Housea.

Te se tehnike brzo šire, a njihovi učinci na demokraciju i građanski aktivizam potencijalno su razorni, upozorava Abramowitz.

Sanja Kelly, direktorica projekta "Freedom on the Net", tumači da je takvu manipulaciju često teško uočiti, a boriti se protiv nje teže je nego protiv drugih oblika cenzure, kao primjerice blokiranja mrežne stranice.

Godina 2017. bila je sedma za redom u kojoj je internetska sloboda u padu, što je rezultat manipulativnih tehnika i drugih napora da se informacije objavljene na mreži filtriraju i cenzuriraju.

Kina je treću godinu zaredom vodeća u ograničavanju internetskih sloboda jer je pojačala cenzuru na internetu, a novi zakon kažnjava disidente koji se oglašuju na webu. Druge su države povećale cenzuru i manipulaciju informacijama, navodi se.

Filipinska vlada angažirala je "vojsku tipkača" koji za 10 dolara na dan mrežom šire dojam da narod masovno podržava brutalan obračun s drogom. Neovisno istraživanje na Filipinima pokazalo je da 67 posto Filipinaca podržava vladinu politiku pogubljenja krijumčara droge po kratkom postupku i bez suđenja.

U Turskoj je angažirano nekih 6000 ljudi sa zadaćom da na društvenim mrežama proturječi kritičarima vlade.

Rusija je, kako su pokazale obavještajne agencije, širenjem informacija pokušala utjecati na tijek izbora u SAD-u, ali i u Europi, ali Kremlj provodi i unutarnju kontrolu. Tako se u Rusiji blogeri koji privuku više od 3000 posjetitelja na dan moraju registrirati, ostaviti svoje osobne podatke ruskoj vlasti i poštovati zakon o reguliranju masovnih medija. S druge strane pretraživačima je u Rusiji zabranjeno preuzimati sadržaj neregistriranih internetskih stranica.

Studija je pokazala da su vlade u najmanje 14 zemalja ograničile internetske slobodu kako bi spriječile za njih nepoželjne informacije. Tako je Ukrajina blokirala poslužitelje iz Rusije, uključujući najkorišteniju društvenu mrežu i pretraživač, u očitom naporu da spriječi prorusku propagandu.

Kada pokušavaju spriječiti manipulaciju iz inozemstva, važno je da države ne pretjeruju, upozorava Kelly.

Rješenje za manipulaciju i dezinformaciju nije u cenzuriranju webstranica već u educiranju građana da budu sposobni razotkriti lažnu vijest i lažni komentar. Demokracije bi trebale osigurati da izvor političke propagande na internetu bude jednako transparentan kao i u stvarnom svijetu, kaže Kelly.

Freedom House upozorava na sve veća ograničenja za VPN - to su virtualne privatne mreže, koje omogućuju da se zaobiđu cenzori - a postoje danas u 14 zemalja. SAD nije pošteđen kritika za kršenje internetskih sloboda.

Internet u SAD-u je dinamičan i raznolik, no visok postotak dezinformacija i huškanja na mreži ima snažan učinak, navodi se u izvješću koje upozorava: Novinari koji osporavaju stajališta Donalda Trumpa očite su mete zlostavljača na mreži.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti