Istraživanje otkrilo: Već i samo jedna doza Pfizerova cjepiva smanjuje rizik od prenošenja virusa

Broj asimptomatskih zaraza također se prepolovio kod cijepljenih prije manje od 12 dana, rekao je.

Hina | 26.02.2021. / 13:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Samo jedna doza Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv COVID-19 smanjuje broj asimptomatskih slučajeva zaraze i mogla bi znatno smanjiti rizik od prenošenja virusa, pokazali su rezultati novog britanskog istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u petak.

Znanstvenici su analizirali rezultate tisuća testova na COVID-19 provedenih svaki tjedan u sklopu testiranja zdravstvenih djelatnika u Cambridgeu.

Naši rezultati pokazuju dramatično smanjenje stope pozitivnih testova kod asimptomatskih zdravstvenih djelatnika nakon samo jedne doze Pfizer-BioNTechova cjepiva, rekao je Nick Jones, stručnjak za zarazne bolesti Sveučilišne bolnice u Cambridgeu, koji je bio jedan od voditelja istraživanja.

Nakon što su razdvojili rezultate testova zdravstvenih djelatnika koji su bili cijepljeni i onih koji nisu, znanstvenici su utvrdili da je 0,8 posto testova necijepljenih djelatnika bilo pozitivno.

S druge strane, pozitivno je bilo 0,37 posto testova djelatnika manje od 12 dana nakon cijepljenja, kada zaštitni učinak cjepiva još nije u potpunosti nastupio, te 0,2 posto testova djelatnika 12 ili više dana nakon cijepljenja.

Istraživanje još nije recenzirano, ali je objavljeno na internetu kao preprint.

Rezultati sugeriraju četiri puta manji rizik od asimptomatske zaraze koronavirusom među djelatnicima koji su cijepljeni prije više od 12 dana i zaštitu od 75 posto, rekao je Mike Weekes, stručnjak za zarazne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Cambridgeu, koji je bio jedan od voditelja istraživanja.

Broj asimptomatskih zaraza također se prepolovio kod cijepljenih prije manje od 12 dana, rekao je.

To je jako dobra vijest. Pfizerovo cjepivo ne samo da osigurava zaštitu od obolijevanja od virusa SARS-CoV-2 nego i smanjenje potencijala za prijenos virusa na druge, rekao je Weeks. Ali moramo biti svjesni toga da cjepivo ne pruža potpunu zaštitu svima.

Izrael je u srijedu objavio da dvije doze Pfizerova cjepiva smanjuju simptomatske slučajeve COVID-19 za 94 posto u svim dobnim skupinama, a teški oblik bolesti za gotovo jednako toliko.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti