Istraživanje pokazalo iznenađujuće rezultate uvođenja robotike u proizvodne procese kompanija

Sve više kompanija uvodi nove tehnologije u svoje poslovanje, od robotizacije do umjetne inteligencije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.08.2023. / 11:57

Roboti (Foto: Getty Images)

Uz uvođenje novih tehnologija, robotizaciju i umjetnu inteligenciju obično povezujemo pojmove poput povečane produktivnosti i učinkovitosti, optimizacije, smanjenja troškova i sličnih. No jedno je istraživanje koje su proveli znanstvenici s Cambridgea pokazalo da uvođenje robota u proizvodnju, barem na početku, usporava proizvodnju te može utjecati na smanjenje profitnih marži.

Robot u kafiću Kome će sve roboti oteti posao? Evo koje su profesije više, a koje manje izložene riziku da ih zamijene umjetnom inteligencijom

Ipak, ta je situacija samo privremena te s vremenom, odnosno s dodatnom integracijom tehnologije, ponovno dolazi do rasta poslovanja, kao i marži.

Razlog zašto odmah ne dolazi do značajnog pozitivnog utjecaja robotike na rast je zanimljiv, a ponajviše se odnosi na konkurenciju. Na početku kompanije uvode robotiku kako bi stekli prednost u odnosu na konkurente snižavanjem troškova, no kako je proces inovacija jeftin za kopiranje tako i konkurenti također počinju s primjenom robotike, ako im to pomaže u proizvodnji jeftinijih proizvoda i tako dolazi do smanjenja profitnih marži, objasnili su znanstvenici u istraživanju.

No do pravog profita i utjecaja robotizacije na kompanije dolazi s potpunom integracijom novih tehnologija u poslovne i proizvodne procese kompanija. Također, kako navode istraživači, bolja integracija i implementacija robotike dovodi i do inovacija i razvoja novih proizvoda i tada dolazi do povećanja prihoda i profita, kao i profitnih marži kompanija.

U proučavanju utjecaja robotike, znanstvenici su prikupili podatke o trendovima u industriji za 25 europskih zemalja koje su nakon toga usporedili s podacima o robotizaciji Međunarodne robotičke federacije. Usporedbom tih podataka, znanstvenici su mogli vidjeti koliko je primjena robotike utjecala na promjenu profitnih marži.

Slika nije dostupna Seks u budućnosti neće biti isti? Bivši Googleov direktor objasnio zašto ljudski partneri možda više neće biti potrebni

U svom istraživanju o robotici, znanstvenici s Cambridgea proučavali su i koliko je uvođenje računala u poslovne procese utjecalo na produktivnost i učinkovitost kompanija. Naime, u sedamdesetima i početkom osamdesetih prvo je zabilježen pad rasta produktivnosti, nakon čega je došlo do rasta produktivnosti koji je trajao sve do velike financijske krize 2008. godine. Zanimljivo je kako je alat koji je namijenjen povećanju produktivnosti imao potpuno suprotan učinak, barem na početku. Htjeli smo znati postoji li sličan obrazac s robotikom, objasnio je jedan od koautora studije Chander Velu s Instituta za proizvodnju na Cambridgeu.

Izvor: Independent

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti