Kome će sve roboti oteti posao? Evo koje su profesije više, a koje manje izložene riziku da ih zamijene umjetnom inteligencijom

Kako umjetna inteligencija (AI) uzima maha, tržište rada suočava se s mješavinom entuzijazma i tjeskobe. Dok su neka zanimanja nesigurna zbog procesa automatizacije, čini se da druga imaju nešto bolje izglede.

Branimir Vorša | 25.07.2023. / 10:30

Robot u kafiću
Robot u kafiću (Foto: Getty Images)

Utjecaj umjetne inteligencije (AI) na tržište rada postao je znatan problem. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, primjerice, potiho priznaje potencijalnu zastarjelost znatnog broja poslova u državnoj službi zbog automatizacije. Tehnološka zajednica u Silicijskoj dolini, s druge strane, i dalje je podijeljena kad je riječ o prednostima i rizicima tehnologije umjetne inteligencije koja se brzo razvija.

Prema internetskoj stranici DailyAI.com, određeni poslovi suočavaju se s većim rizicima procesa automatizacije. Prema izvještaju navedene digitalne medijske tvrtke, čak 72 posto konobara i konobarica izloženo je najvećem riziku da će njihove uloge obavljati roboti. S druge strane, čini se da liječnici imaju manji rizik od automatizacije svojega posla.

AI chatbot, ilustracija Šef tvrtke otpustio 90 posto zaposlenika u podršci jer je umjetna inteligencija 98 posto učinkovitija od njih

Koji su poslovi ugroženiji, a koji nisu ugroženi?

Britanski Ured za nacionalnu statistiku (ONS) primjerice tako procjenjuje da se rizik automatizacije njihovih poslova procjenjuje na oko 18 posto, stoji u njihovoj analizi.

Isto tako, istraživanje koje je izvorno objavljeno 2019. godine, sugerira da je otprilike 1,5 milijuna poslova u Engleskoj pod velikim rizikom od automatizacije. Zanimanja kao što su cvjećari, vozači autobusa, kuhari, blagajnici u maloprodaji i kozmetičari, među onima su koji se suočavaju s većim rizikom, prema toj studiji.

U međuvremenu, čini se da zanimanja kao što su arhitektura, fizioterapija, pravo i web-dizajn imaju manji rizik od automatizacije. Sveučilišni i srednjoškolski profesori imaju pak 20 posto šanse da umjetna inteligencija utječe na njihove uloge.

AI kao svakodnevni alat srednjoškolaca

U obrazovnom sektoru nedavna anketa provedena u Velikoj Britaniji pokazala je da se umjetna inteligencija probija kao alat za pomoć kod pisanja domaćih zadaća učenika. Do dvije trećine učenika srednjih škola priznalo je da su koristili chatbotove, poput ChatGPT-a, za pisanje eseja ili obavljanje posla umjesto njih, otkrilo je to istraživanje. Dodatno, 42 posto srednjoškolaca uključenih u to istraživanje reklo je da stalno koristi umjetnu inteligenciju za rješavanje matematičkih problema, a 41 posto tvrdilo je da im je umjetna inteligencija pomogla u pisanju eseja na engleskom.

Slika nije dostupna Svaki peti radnik u Hrvatskoj strahuje da će ostati bez posla zbog automatizacije i umjetne inteligencije

Stručnjaci podijeljeni

Od pokretanja ChatGPT-a porasla je zabrinutost za gubitak radnih mjesta. Stručnjaci poput Bena Goertzela, kognitivnog znanstvenika, istraživača umjetne inteligencije te izvršnog direktora i osnivača SingularityNET-a, vjeruju da AI ima potencijal zamijeniti 80 posto ljudskih poslova u sljedećih nekoliko godina.

Tehnološki čelnici, uključujući Elona Muska, izrazili su zabrinutost zbog brzog napretka umjetne inteligencije. Oni tvrde da opasna utrka u razvoju umjetne inteligencije predstavlja velik rizik za društvo i čovječanstvo.

Ipak, već se razvijaju roboti pokretani umjetnom inteligencijom koji bi mogli preuzeti različite uloge, poput zaštitarskih, čistača u bolnicama i pomoćnika u kućanstvu. Stručnjaci predviđaju da bi do 2033. godine automatizacija mogla dovesti do gotovo 40 posto manje vremena koje pojedinci provode u kućanskim poslovima.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti